София. Ангел Джамбазки: Кирил Петков е скатал два чифта гащи,

...
София. Ангел Джамбазки: Кирил Петков е скатал два чифта гащи,
Коментари Харесай

проф. Владо Бучковски: За спора РСМ-България, Петков и Ковачевски със съвместен документ, одобрен от националните парламенти

София. Ангел Джамбазки: Кирил Петков е скатал два чифта гащи, ще съобщи България за РСМ и ще „ духне “ по света



Проф. Владо Бучковски – ексспециален делегат на РСМ за България и Ангел Джамбазки – съпредседетел на Вътрешна македонска революционна организация, евродепутат от ЕКР, във, в и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Ще бъде ли вдигнато българското несъгласие върху РСМ за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз? Има ли европейски напън върху София и Скопие?

„ Озаглавих нашия диалог – „ С пастирски скок над историята на България ли Република Северна Македония ще стане член на Европейски Съюз? “. Ще включим и Ангел Джамбазки, съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация и евродепутат от ЕКР. Нека първо да чуем проф. Бучковски, като ексспециален делегат на РСМ за България, ексминистър-председател, ексминистър и доста други „ екс “. Вие сте с голям политически и държавнически опит и добре познавате България! Ще има ли „ пастирски скок “ над България? “, попита Беновска. Владо Бучковски отговори, че съгласно него сега се намираме в една сериозна фаза на диалозите сред министър-председателите Петков и Ковачевски. Той продължи, че даже и България да вдигне своето несъгласие, Република Северна Македония няма незабавно да стане член на Европейски Съюз. Ще са нужни още години, само че явно пътят към Европейски Съюз за РСМ минава през София.

Бучковски беше безапелационен, че доверието е належащо изискване, с цел да се стигне до компромис сред двете страни. Той продължи: „ От това, което гледаме през последните няколко дни, аз оставам с усещането, че се намираме действително в сериозна фаза. Наблюдава се изнервеност и от двете страни и тези, които не желаят да има компромис, търсят разнообразни способи за обструкции. Във всеки случай не е елементарно да се откри решение. Още повече, че към предходните 5 въпроса, които по-дълго време бяха на дневен ред, се прибави и още един въпрос – за правата на българите, които живеят в Република Северна Македония, концепцията те да бъдат част от преамбюла и да се промени Конституцията на Северна Македония. Този въпрос не е част от декларацията на българския парламент, която беше един от документите, който в допълнение усложни така и така комплицираните връзки сред двете страни! Мисля, че в случай че съществува откровена воля да се откри решение, решение, което да зачита и македонските, и българските ползи, то не би трябвало да се оставя усещане нито в София, нито в Скопие, че някой е капитулирал или е претърпял вреди от това решение! “.

„ Г-н Джамбазки, слушахте деликатно проф. Бучковски, Вашият разбор? Има ли и изменничество от страна на България, на това държавно управление? “, попита Беновска. Джамбазки отговори, че към момента няма, само че самият той има мощно терзание и паника настоящето ни държавно управление да не направи нещо доста неуместно, което всички в България ще разчетем като изменничество. Той беше безапелационен, че Кирил Петков е извънредно необразован и неопитен по тематиката и няма потенциал, с цел да води този диалог обикновено. Евродепутатът продължи: „ Но тук има един доста по-голям въпрос и той е обвързван с това, че огромният проблем не е двустранен! Големият проблем не е сред България и Република Северна Македония, а е до каква степен РСМ покрива Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз. Тези критерии са признати през 90-те години в Копенхаген, с цел да подсигуряват, че всяка една страна, която стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, ще покрива идентични стандарти с останалите европейски страни. Тук точно е огромният проблем на РСМ и той изрично не може да бъде наименуван двустранен! “.

Ангел Джамбазки беше безапелационен, че има два съществени въпроса. Единият е какво счита да прави министър-председателят Петков, какво му е дадено от посолствата, които го поддържат и които са го създали министър-председател? Дали е научил най-накрая най-малко дребна част от българската история и наясно ли е, че дейностите, които се готви да предприеме на 24-ти май, всички ще ги възприемем като национално изменничество?

„ Така че паралелно с двустранните въпроси с РСМ, които при воля в Скопие също могат да бъдат позволени! Ние не желаеме нещо доста ужасно. Ние желаеме правата и законните ползи на българите в РСМ да бъдат конституционно закрепени! Ние желаеме да бъде отстранен езика на омразата от публичните медии и да бъде прекъсната злоупотребата с нашата история, от която ние няма по какъв начин да се откажем, тъй като това са нашите обичаи, нашите корени, нашето минало, нашето самоопределяне и съзнание! По тази причина диалогът с РСМ би бил доста по-лесен и доста по-честен, в случай че се заобикаля метода, който имаше министър-председателят Заев. Той дълги години обещаваше в София едно, в Брюксел друго, а в Скопие разказваше трето. И на всички места излизаше с еднакъв номер – апелирам ви в този момент да извършите някакви отстъпки, тъй като аз имам някакви избори в Скопие. И това несъмнено не сработи до този стадий. Така че има ли предпочитание, има ли воля – може да се случи този прогрес. Крайно време е в Скопие да покажат същински резултат!

Не обещания, не бъдеще време, не нещо, което ще стане след 5 или 10 години, а нещо, което да стане незабавно! Ако има благосклонност, аз не виждам причина, паралелно с останалите националности, българите да не бъдат вписани в Конституцията на РСМ, защото там май не сме вписани единствено ние и хърватите! Всички останали националности, етнически групи, в това число мюсюлмани, бошняци, в това число няколко типа хора, които се самоопределят като египтяни, гърци, роми и по този начин нататък. Не виждам никакъв проблем да се покаже тази благосклонност от Скопие! И когато това се случи, несъмнено диалогът ще стане доста по-лесен! “, безапелационен бе Джамбазки.

„ Дойдоха много двусмислени сигнали от няколко души, само че ще изтъквам висшия представител по въпросите на сигурността и външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел, който загатна, че знае, това, което споделя и господин Джамбазки, че България до 24-ти май или малко по-късно ще даде единодушието си РСМ да се причисли към Европейски Съюз. Вашето мнение, проф. Бучковски, допустимо ли е това? Вие казахте, че са нужни години, с цел да се случи това, само че какво е изнудването тук, каква е цената? “, попита Беновска. Владо Бучковски отговори, че войната в Украйна и съветската експанзия са сложили пред Европейски Съюз нуждата по-бързо да завърши няколкото отворени въпроса, които към момента съществуват в Западните Балкани. Споровете сред Белград и Прищина и компликациите пред съществуването на Босна и Херцеговина съгласно уредбата ѝ, открита от Дейтънското съглашение, са много по-тежки за решение. Бучковски съобщи, че би бил доста благополучен да намерим решение до 24-ти май, само че с цел да се стигне до такава степен, решението би трябвало да бъде показано пред двата Народното събрание.

Това решение би трябвало да бъде задоволително и за България, и за Северна Македония. И в двете страни има напрежение сега, и в двете страни има закани от опозицията, че ще прекратят вероятно съглашение, в случай че дойдат на власт. Така че би трябвало да бъдем извънредно деликатни и внимателни. „ Този звук, който слушам от Джамбазки, ми дава вяра, че можем със примирение и взаимно почитание да търсим решенията. Да, аз одобрявам, че зачитането на човешките права и правата на нашите съграждани, които се заявяват като българи, би трябвало да бъде приоритет в връзките сред двете страни. По втория въпрос, езикът на омразата, аз също считам, че това ни донесе съществени вреди.

Но в случай че сме справедливи и погледнем каква беше атмосферата преди ветото и каква е атмосферата през днешния ден, ще забележим, че ветото усили говорът на омразата! Ветото и блокадата не са пътят, по който ще дойдем до решението. Ако държавните управления на Ковачевски и Петков изградят доверие, в случай че се направи крачка към решение, то би трябвало по транспарантен метод и в българския, и в македонския парламент да го забележим това решение. И по-късно към този момент можем да кажем дали вървим напред, или трябват спомагателни старания. Аз се опасявам, че в случай че не се употребява настоящия миг, то опитът, който имахме със разногласията с Гърция, които решавахме 20 години, може да се повтори още веднъж и при решаването на този проблем, който имаме с Република България! “, безапелационен бе Бучковски.

„ Г-н Джамбазки, проф. Бучковски Ви приканва освен към родолюбив взор към тематиката за връзките сред България и СРМ, само че и към изкусен, европейски, изчерпателен и не на последно място и той пази тезата, че всевъзможни решения би трябвало да минават през Народното събрание. Каква е Вашата позиция? “, попита Беновска. Ангел Джамбазки отговори, че е изцяло склонен, че с цел да бъде стабилно едно решение, то би трябвало да бъде разисквано и утвърдено от парламентите на двете страни. Той продължи тематиката за сигурността, като напомни, че България абсолютно е подкрепила участието на РСМ в НАТО. Целта е била РСМ да стане бъде предпазена и да не бъде заплашвана от външни враждебни въздействия.

Ако някой през днешния ден нападне РСМ, това ще задейства член 5 от НАТО и страните членки ще оказват помощ на РСМ. Така че има голяма разлика сред обстановката в Украйна и обстановката в РСМ. Когато обаче приказваме за Европейски Съюз, тук към този момент има напълно разнообразни отговорности, които би трябвало да бъдат изпълнени. Джамбазки продължи: „ Споменахте европейски метод. Европейски метод е да се съблюдават договорите! Европейски метод е да бъдат покрити Копенхагенските критерии! Ако и когато РСМ покрие даже в известна степен тези критерии, тогава никой от нас не е споделил, че тя не би трябвало да бъде част от Европейски Съюз. Напротив, би трябвало! Но това не би трябвало да става за сметка на десетки хиляди македонски жители с българско национално съзнание!

Това не би трябвало да става за сметка на българското национално съзнание, история, самоопределяне и еднаквост! Нещо повече, началото на едни бързи договаряния в този момент ще бъде доста в полза на Кремъл! Защото ще настроят трайно една огромна част от българското общество против запада! Тъй като българското общество ясно осъзнава западния напън като непочтен, неправдив и несъответстващ. Тъй като натискът е доста по-силен върху София да отстъпи, само че не и върху Скопие да направи някакви забележими крачки. Реално видяно това, което се чака в този момент и се предлага като европейско решение е само и единствено България да отстъпи и ка каже – добре, ще забележим дали някъде в бъдещето може да се промени нещо! Само че това ще настрои огромна част от българите против Европейски Съюз!

Така че, в случай че гледаме обективно на нещата, в случай че гледаме рационално и дипломатично, това, което би трябвало да забележим, е действителни стъпки от Скопие, че има воля за взаимно почтително и взаимно преференциално решение! Да покаже с ясни стъпки, че подхваща действителни дейности! И в случай че погледнете българските политически сили ще видите, че всички партии, до една, даже крайните либерали, даже крайните глобалисти, даже крайните федералисти от тази шарената „ коалиция на дъгата “, даже те не смеят да следват абсолютно прозападните претенции, тъй като схващат и усещат, че това ще бъде политическа злополука! Единственият, който упорства за бързо решение без оглед на българската позиция, е министър-председателят Петков, зад който не стои никаква политическа партия и не носи отговорност пред такава! “. Беновска означи, че от през вчерашния ден към този момент

„ Продължаваме промяната “ е партия. Джамбазки отговори: „ Да, несъмнено! Разбирате моята подигравка! Но аз съм уверен, че този човек е скатал два чифта гащи и три чифта чорапи и е подготвен за 24 часа да „ духне “ отсам и да замине някъде другаде по необятния свят, когато си извърши задачата! Неговото държание ясно демонстрира, че той е тук за малко, неотдавна и това, което знам от осведомени източници, е че този човек общо взето търси по какъв начин да извърши тази задача и се чуди дали може да му бъде търсена някаква отговорност! И съм уверен, че не го интересува по никакъв метод българската история, тъй като не е осведомен с нея и няма никаква визия от нея! “.

„ Г-н Бучковски, за какво Европа толкоз мощно желае РСМ да влезе в Европейски Съюз, не им ли стига единствено НАТО? Знаете какъв брой взривоопасен е регионът на Балканите. Вече Македония е член на НАТО и там може да се провежда едно американско наличие да вземем за пример! “, попита Беновска. Бучковски отговори, че от декември 2005 година Македония има статут на кандидат-член на Европейски Съюз. Била е един до друг с Хърватия. Хърватия е член на Европейски Съюз от 10 години, а Македония още не е почнала договарянията за участие. В един миг умората от разширението на Европейски Съюз е била видна и няколко държави-членки не са криели, че са срещу разширението. Съществувало е мнението, че е било преждевременно присъединението на България и Румъния. Към това би трябвало да прибавим и въпросите, които Франция е повдигала по отношение на методологията. И сега РСМ заплаща налог на всичко това.

Бучковски беше безапелационен, че не желае да се меси по никакъв метод във вътрешните работи на България и решенията, който взимаме, само че счита, че РСМ е заслужила да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз даже по-рано. Сега обаче ще би трябвало да се положат спомагателни старания, с цел да се откри решение. Необходимо е и българите да схванат позицията на политиците и жителите на Северна Македония. Като цяло хората в Северна Македония са разочаровани и това води до една незаинтересованост, която се придвижва и в политическия живот, в връзките сред ръководещи и съпротива. „ Затова моля парламентите на Северна Македония и България да се опитат да намерят решение, което ще бъде задоволително и за двете страни! “, прикани още веднъж Бучковски.

„ Благодаря Ви за това аналитично изявление, наднационално бих споделила! Но до каква степен това, че Сърбия е проруски настроена, плаши Европа, НАТО и в частност Съединени американски щати и по тази причина се упражнява напън върху България да бъде призната Северна Македония и в Европейски Съюз, с изключение на в НАТО? “, попита Беновска. Владо Бучковски отговори, че в района на Западните Балкани в действителност има съветско въздействие и това се усеща най-вече в Република Сръбска и в Сърбия. Но също по този начин и в Унгария. Затова решаването на отворените въпроси сред България и Северна Македония би трябвало да бъде встъпление към решаването на най-значимия проблем в района – статута на Косово.

Самият Вучич постоянно употребява Северна Македония като образец за отношението на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани. „ Затова считам, че разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани не е единствено въпрос на авторитет, само че и геополитически въпрос! Това е въпрос на сигурност! Сложни са връзките на Балканите, след войната в Украйна би трябвало да бъдем извънредно внимателни и по тази причина мисля, че натискът е по-голям! Вие го чувствате тук, само че напън има и в Македония! Има напън и Македония да излезе с гаранции и да се направи контракт, който може да издържи теста и в Скопие, и в София! “, безапелационен бе Бучковски. Той добави, че и в Македония, и в България публичното мнение се мени поради голям брой дезинформации.

Бучковски изрази упованието си в скоро време министър председателите на двете страни Ковачевски и Петков да изготвят общ документ, който да бъде разискван в парламентите. Дори и да наподобява на моменти, че това решение не се приема от по-голямата част от обществото – времето ще бъде най-хубавият тест. Например, когато се е подписвал Преспанският контракт, публичното мнение в доста по-малка степен го е подкрепяло. Така че това е разликата сред популистите и държавниците. „ За разлика от Джамбазки аз считам, че Петков и Ковачевски показват държавнически упоритости да бъдат над популизма! Дали ще съумеят, аз им го поисквам! Аз съм за намирането на решение и доближаването сред двете страни, само че би трябвало да бъдем извънредно внимателни. Ако договорът се създаде в идващите няколко седмици, би трябвало да сме наясно, че той има доста съперници. Говорихме за съветското въздействие в Сърбия, само че такова има и при нас и тези хора работят да не се стигне до контракт! Трябва да сме наясно с това! “, съобщи Бучковски.

„ Благодаря Ви за извънредно мъдрото и държавническо, отново дублирам, Вие сте общественик, мислене! И считам, че без значение, че към този момент не сте специфичен представител на Македония за договарянията с България, Вие продължавате да имате своето въздействие и Вашите думи ще бъдат чути в района! “, обърна се към госта си Беновска.
Подаръците.

„ Г-н Джамбазки, като критикувате по този начин въодушевено Кирил Петков, позволете да Ви връча нашия нов закачлив подарък – тениска Harvard low! Отдолу написа just kidding, просто се майтапя! Така че отнесете се към това държавно управление и с възприятие за комизъм от време на време! “, обърна се към Джамбазки водещата. Той отговори: „ Към това държавно управление, с изключение на с възприятие за комизъм, аз не виждам по какъв начин можеш да се отнасяш! Неговата вътрешна и външна политика е смешна, тъй че да, тук би трябвало възприятие за комизъм! “.

Беновска се обърна към Бучковски: „ Сега и на Вас един закачлив подарък, който е малко вътрешнополитически, само че тъй като имате възприятие за комизъм, и на Вас ще подаря тениска Harvard low! Вие сте правист, харвардски закон, само че just kidding! “. Владо Бучковски одобри подаръка и сподели: „ Благодаря! Да сте живи и здрави! За мен беше наслаждение! Винаги ще бъда Ваш посетител, тъй като и Вие се борите, въпреки и да не участвате в договарянията, да сте стигне до свястно решение! “. Така приключи диалогът сред проф. Владо Бучковски и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти април 2022 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР