София. Ако ГЕРБ подкрепи Кирил Петков, това не е сделка,

...
София. Ако ГЕРБ подкрепи Кирил Петков, това не е сделка,
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Ако ГЕРБ подкрепи Кирил Петков, това не е сделка, а национална отговорност

София. Ако ГЕРБ поддържа Кирил Петков, това не е договорка, а национална отговорност. Това сподели Радомир Чолаков, депутат в 47 Народно събрание, ГЕРБ, в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 4-ти ноември 2021 година. Това оповестиха от екипа на предаването .

Той съобщи позиции по следните тематики:

Как ще работи ГЕРБ в съпротива?

Беновска попита: „ ГЕРБ и Бойко Борисов в „ Залеза на боговете “ ли са, или ще изгреят още веднъж, по този начин дефинирам шеговито не, само че нагледно тематиката? “. Радомир Чолаков отговори, че животът е дълъг и прекрасен, виждали сме всевъзможни превратности, ще забележим още. Той продължи: „ Много обичам тази фраза от Еклисиаста – Има време да се разхвърлят камъни, има време да се събират камъни, има време за всичко. Освен това в живота и в политиката има принцип, че в никакъв случай не би трябвало да се споделя в никакъв случай. Така че дано не прибързваме да даваме оценки. Често споделяме край, дефинитивно, вечно, след което се оказва, че не е вечно. Аз мисля, че ГЕРБ има толкоз доста капацитет, който ще се види в този момент в съпротива – административен, управнически и капацитет като познания. И аз мисля, че новите политически сили, които влязоха в Народното събрание, рано или късно, по-скоро рано ще се извърнат към този опит! “.

Беновска продължи: „ Но въпреки всичко ефикасните дейности на ГЕРБ ще бъдат блокирани, знаете, че Борисов не можеш да го удържиш на едно място, той се разсънва и потегля. Казвам го без подигравка. Сега ще би трябвало да седите малко в аналитично-наблюдателска позиция! “. Радомир Чолаков отговори, че в това няма нищо неприятно. Когато дълго си бил в една динамичност, няма нищо неприятно да се дръпнеш малко настрана, по този начин се раждат и нови хрумвания.
„ Не знам дали ще съумеете да се възползвате от това, че когато си в съпротива, ти си даже в по-изгодна позиция, тъй като виждаш в профил нещата, само че не носиш директната отговорност! “, сподели Беновска . Събеседникът ѝ отговори, че думата отговорност е доста значима. Той продължи, че в България, когато се приказва за ръководството, най-често се използва думата власт, която е груба дума. Трябва по-скоро да използваме думата отговорност и хората, които са били в ръководството, си дават сметка, че става дума на първо място за това. Той продължи: „ Тези, които не са, желаят да дойдат на власт, и когато дойдат в действителност схващат, че са поели отговорност. И това е тежко. Затова може би в този момент е хубаво други хора да поемат отговорността, да видят какъв брой тя тежи и в случай че имат потребност от помощ, да се извърнат. Както казахме и във встъпителната си декларация в Народното събрание, в случай че от бъде поискана помощ, няма да я откажем! “.

Защо ГЕРБ гласоподаваха „ въздържал се “ при на Никола Минчев за ръководител на Народното събрание?

„ Защо не оказахте помощ на Политическа партия да гласувате за техния претендент за ръководител на Народното събрание? “, попита Беновска. Радомир Чолаков отговори, че това е 100% политически акт, в който се образува болшинството. След като е ясно, че ГЕРБ е в съпротива, няма причина да поддържа по този метод. Затова са дали своят вот „ въздържал се “. Той изясни: „ Това е дистанцирана позиция, не споделяме нищо неприятно, Минчев наподобява логичен младеж, аз мисля, че би трябвало да му се помогне. Срещу парламентаризма тази година бяха нанесени доста тежки удари от служебното държавни управления, обкръжението на президента Радев, в това число и политическия план „ Продължаваме промяната “ имаха доста нелицеприятни изявления против Народното събрание и парламентаризма. И ми се коства, че господин Минчев в този момент има една доста значима задача – да преодолява тези наслоения. Той би трябвало да подвига престижа на Народното събрание и аз мисля, че всички политически сили би трябвало да му оказваме помощ, тъй като Народното събрание не заслужава това отрицателно отношение, наслоено през последната една година. Възприемайте гласуването „ въздържал се “ като неутрална позиция, само че аз персонално бих го подпомагал да подвига престижа на Народното събрание и да подкрепя парламентаризма, в това число и против тези, които са го назначили, в случай че това се наложи! “.

Радомир Чолаков напомни по какъв начин в предходните два Народното събрание ръководителят Ива Митева е повтаряла, че би трябвало да се овладее законодателният порив, законотворчеството да става по-бавно. Тя сама обаче не е устояла на това бързо да се трансформират закони, като да вземем за пример Изборния кодекс с машинното гласоподаване. Машините са били наложени на Разпети петък в изцяло истерична конюнктура. Чолаков съобщи: „ Надявам се в този момент сътрудника Минчев да успее да овладее този законодателен порив и да имаме едно по-спокойно и по-бавно законодателство! “.

Машинното гласоподаване.
Радомир Чолаков съобщи, че още през цялото време е бил съперник на машинното гласоподаване. За него истеричността, с която е било наложено 100% машинно гласоподаване, е била притеснителна. Той напомни, че има решение на немския парламентарен съд, което на процедура не разрешава машинното гласоподаване. В член 10 от конституцията на Германия написа, че цялата власт произтича от народа. Германският съд е решил, че главният акт, с който се конституира властта, а това са изборите, се организира от народа. Машината може да бъде помощно средство, само че първоначално, средата и края на процеса би трябвало да стоят живи хора. Чолаков съобщи: „ За мен беше притеснително по какъв начин ние допуснахме, в случай, че в изборния развой вземат участие към 100 000 души, по какъв начин допуснахме, че нямаме доверие на 100 000, а имаме доверие на едни мъртви машини и на 4 специалиста, които бъркат в софтуера. Как ние взехме решение, че 100 000 души са корумпирани, че те няма да броят, а ще броят едни машини, в софтуера на които бъркат 4 индивида, на които ние скоро научихме имената! Смятам, че това е надменно отношение към българския народ, на българския народ му беше отнето правото да организира изборите. Народовластието беше отнето и това е рисково! Трябва да върнем бюлетините и хората да избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина или машина и би трябвало да се брои от хора! “.
Радомир Чолаков
съобщи, че страната ни аутсорсва прекомерно доста неща. С аутсорсването на изборния развой тя стартира да аутсорсва себе си. Според него държават, която споделя, че не може да провежда изборите, а ще го делегира на частна компания, стартира да става неустойчива в базата си. Той добави: „ Мисля, че частната компания, която до момента организираше изборите, ще постъпи най-добре за себе си, в случай че бързо трансферира собствеността на страната и се отдръпна от присъединяване в този развой. Никъде в Европа частна компания не прави избори! “. Водещата означи, че би трябвало да се промени законодателството, с цел да се разреши закупуването на машините. Събеседникът ѝ отговори, че доколкото знае този развой тече, има да се уредят още някакви сметки. Молбата му към страната е бързо да уреди тези сметки. Тук не става дума за пари, а за доверие.
„ Ще отговорите ли на въпроса на юрист Тодоров и аз също се причислявам, за какво няма конституционни тъжби против машинното гласоподаване? Вие от ГЕРБ ще извършите ли? “, попита Беновска. Радомир Чолаков отговори, че конституционна тъжба надали ще има, само че ГЕРБ ще продължи да слага въпроса за машините, тъй като той е кардинален. Той още един път акцентира, че въвеждането на машини значи, че ние не имаме вяра на хората си, което е цинизъм.
Участието му в ИК на проф. Герджиков като ръководител.
Беновска пусна в ефир седмичния коментар:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Депутатите в 47-ото Народно събрание поставиха клетва.
Закле се и Кирил Петков, бъдещият министър-председател от „ Продължаваме Промяната “, който наруши Конституцията съгласно Конституционен съд, тъй като стана министър на стопанската система с поданство в Канада.
На мига връчих Конституцията на Кирил Петков. Той си я взе с усмивка и си потегли с нея в ръка.
За разлика от Румен Радев, който не одобри Конституцията от мен, сякаш страниците ѝ са намазани с отрова…
В 47 Народно събрание Радев благосклонно приветства депутатската клетва в Конституцията. Дали тъй като, също, наруши Конституцията като назначи за министър Кирил Петков, жител на Канада?

Клетвата по Конституцията на Република България е клетвен текст, дефиниран в Чл. 76, алинея 2 в Глава Трета. Народно заседание от Конституцията гласи.

На първото съвещание народните представители поставят следната клетва: „ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. “
Клетвата се поставя, според член 76 от Глава Трета. Народно заседание, член 96 от Глава Четвърта. Президент на Републиката и член 109 от Глава Пета. Министерски съвет, от следните лица, встъпващи в държавна служба:
·народните представители на Република България (чл. 76),
·президента и вицепрезидента на Република България (чл. 96) и
·членовете на Министерския съвет на Република България (чл. 109)
Каква ще е нашата българска участ?! С 47 Народно събрание и държавно управление в състав:
Първи: „ Продължаваме промяната “. Да забележим какъв „ вятър на смяната “ ще повее от Кирил Петков и Асен Василев в ББР и кои ща са новите „ чичко паричковци “. И да забележим какъв нов „ морал на смяната “ ни донесе фамозната шефка на ДКК Ваня Караганева – дупеща се пред огледалото по жартиери.
Втори: Не Българска социалистическа партия – а персонално Корнелия Нинова – вечно отпред на Българска социалистическа партия. Щели да ѝ разкрият Персонално министерство… Предлагам да ѝ основат Министерството на щастието – както е в Абу Даби. Там жена е министър на щастието. Корнелия язди кобила, върти крушовицки баници, само че и върти и гюбеци не с кого да е, а с бохема Горан Брегович.
Трети: Има Такъв Народ. Остава да забележим какви са „ гащите бански “ на Тошко Африкански на Слави от Има Такъв Народ. Защото Слави – великан по растеж и по популярност – се срина до растежа на Тошко Йорданов. И. Дали? Ние, по-височките публицисти – като мен или Митко Патарински от „ Блиц “, или Лъчко Лисицов от „ Флагман “ би трябвало да си носим столче, като взимаме изявление от Тошко Йорданов? И да го качваме да стъпи на столчето?
Четвърти: Демократична България. И военачалник Атанас Атанасов ще би трябвало да го караме да стъпва на столче – да увеличи политически растежа на Демократична България. А, за Христо Иванов ще има изненади: я, от Лозан Панов, я, от Иван Гешев, я, от Сотир Цацаров, я, от Лаура Кьовеши.
Иначе. Има и хубави неща в живота…
Радио К2, на “въпреки “ на КРС – Октопода Веселин Божков, на Медийния Октопод – Красимир Гергов и на Политически Октопод – Цветан Цветанов на 4.12.21-ва става на 13 години!
Да сме живи и здрави.
Аз съм Беновска. И ще продължа да запитвам. Защото няма кой.


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Поставяме доста въпроси, един от които за върховенството на Конституцията. Президентът Радев и Кирил Петков нарушиха Конституцията, това е решение на Конституционен съд. Позволявам си да Ви подаря на Вас в този момент една Конституция, това е нашият нов подарък към представителите на властта. Желая Ви да я изпълнявате, в случай че би трябвало да се осъвременява, само че към този момент това е главният закон. Ето, Вие я взехте, само че за какво Румен Радев не пожела да я вземе, сякаш му подаряваме отровната книга от „ Името на розата “? “. Радомир Чолаков отговори, че не знае за какво Радев не я е взел. Водещата попита: „ А за какво Вие му позволихте, като ръководител на ИК на проф. Герджиков, Радев да завоюва изборите? “. Събеседникът ѝ отговори, че с издигането на кандидатурите на проф. Герджиков и Невяна Митева е била дадена по-добрата опция за държавен глава. Той изрази убедеността си, че проф. Герджиков би бил превъзходен президент, само че евентуално още не е пристигнало времето за подобен вид кандидатура. Това време обаче идва и протичащите се в този момент промени ще доведат до това, че България ще избере за държавен глава академични професор, а не боен. Но очевидно още не е пристигнало времето.

Заявките за ръководство на новата ръководеща коалиция, образувана към „ Продължаваме промяната “. Раздуването на държавната администрация.

„ Носят ли „ Вятърът на смяната “ Кирил Петков, Асен Василев и тяхната организация, тъй като тя към момента не е партия, Политическа партия? “, попита Беновска . В отговор Чолаков напомни думите на Николай Хайтов, че „ едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш “. Водещата пък напомни въпроса, който задава „ Радио К2 “ – „ Кой и на какво съображение желае, само че и може ли да ръководи България? “. Народният представител от ГЕРБ продължи, че през последните 8 месеца сме станали очевидци на огромен популизъм, доста патетични обещания са били дадени. В момента обаче вървим към сформиране на постоянно държавно управление и влизане в действителността. Чолаков сподели, че евентуално ще има две нови министерства в структурата на Министерски съвет, както и трима вицепремиери. Ако допуснем, че във всяко министерство, с изключение на министърът, ще има и по трима заместник-министри, в случай че допуснем, че към всеки регионален шеф ще има по още трима заместници, с цел да се съблюдават съдружните пропорции, това значи, ще се сдобием с чудовищно раздута държавна машина, която страната ни мъчно ще издържи.

Беновска попита: „ А дали кадровият портфейл на Политическа партия е толкоз бездънен и дали съдържа освен задоволителен брой искащи да размахват „ пръчката на чичо Денчо “, само че дали имат и качества? “. Радомир Чолаков отговори, че занапред следва да забележим, само че сигурно подобен товар, такава управническа шапка България в никакъв случай не е имала. Подобна конструкция на изпълнителната власт ще блокира и затормозява сама себе си. Според него ръководството би трябвало да дава персонален образец. Той продължи: „ Ако всички в този момент приказват за примирение, за това, че би трябвало деликатно да управляваме, с грижа към хората да управляваме, то аз бих почнал от състава на министерствата, бих почнал от заместник-министрите и от политическите кабинети! “.

Бъдещето на Дирекцията по вероизповеданията. Трябва ли да се вкара вероучение в българските учебни заведения?

Беновска продължи: „ Като ще се основават нови министерства, ние не на смешка предложихме да се сътвори министерство на щастието. Такова съществува в Абу Даби и колкото и да е парадоксално за една арабска страна, там министър на щастието е жена и тя не се занимава с нереални категории що е благополучие, а се занимава да прави живота на хората по-красив и логичен. И тук ми хрумва концепцията, с изключение на за министерство на щастието, за какво да не създадем и едно министерство на вероизповеданията? “. Радомир Чолаков отговори, че не приема тази концепция. Той продължи, че се е чуло, че Дирекцията по вероизповеданията, която до момента е била на послушание на министър-председателя, ще премине към Министерство на външните работи. По времето на Царство България е било по този начин, единствено че тогава в един миг седалището на Православната черква е било отвън България, тъй че това в действителност са били външни каузи. По време на комунизма дирекцията също е била към външно министерство по чисто разследващи функционалности. Според Чолаков обаче вярно е Дирекцията по вероизповеданията да бъде към Министерски съвет, с цел да се подчертае значимостта на този проблем, тъй като вероизповеданията са вътрешна работа.

„ Патриарх Неофит или пловдивски митрополит Николай, един от най-влиятелните хора в БПЦ, не смятате ли, че би трябвало да ги притеглим към тази полемика? “, попита Беновска . Събеседникът ѝ отговори: „ Не считам. Ако те имат предпочитание да вземат отношение по въпроса, несъмнено ще вземат. Знам от опит, че те са спестовни. Аз този въпрос го задавам като конституционалист и като жител! “. Водещата изясни: „ Аз задавам този въпрос от друга позиция, в последно време езикът на омразата, ожесточението, взимането на връх от хора, които нямат нито интелектуално, нито правно, нито морално право да го вършат, за жалост това право дават обществените мрежи, обезличиха духовното! “. Събеседникът ѝ отговори, че този въпрос е изцяло обоснован, той обаче би трябвало да се прегледа в светлината на това какви полезности възпитава в децата просветителната ни система. От години има апели за въвеждане на вероучение в учебните заведения. Твърди се, че огромна част от родителите не го желаят, само че това в никакъв случай не е било проверявано дали е по този начин. Водещата се съгласи, че такова изследване не е било правено и добави, че „ Радио К2 “ застъпва тезата, че вероучение би трябвало да се вкара. Народният представител съобщи, че ученето най-малкото на десетте Божи заповеди би се отразила добре на децата и даде образец с община Раковски, където, доколкото знае, се учи вяра и детска престъпност на процедура не съществува. Беновска предложи да се направи медийна самодейност по този въпрос.

Ще отиде ли ГЕРБ на съвещания при президента Радев?

Беновска попита госта си дали ще отидат на консултациите при президента. Чолаков отговори, че ГЕРБ постоянно са се отзовавали на тези съвещания и допуска, че ще го създадат и в понеделник. Това обаче би било едно протоколно посещаване. Беновска продължи: „ А по кое време ще изработите позиция кардинално дали ще подкрепите кабинет на „ Продължаваме промяната “? “. Радомир Чолаков отговори, че вътрешното чувство в парламентарната група е, че ще поддържат държавно управление, тъй като България има потребност от постоянно държавно управление и е извънредно време да спре този безпредел на служебните държавни управления. Той продължи: „ Тази безконтролна власт, която няма и отговорност, докара до обстановка, в която страната е в положение на свободно рухване. Вие виждате, че идват рецесия след рецесия, с която те не се оправят. Трябва да бъде формирано постоянно държавно управление, което да поеме отговорността. Трябва да има работещ парламент, който да реализира парламентарен надзор и да стартираме да възвръщаме парламентарната народна власт. В този смисъл да, ние поддържаме да има постоянно държавно управление, а по какъв начин ще гласуваме в зала е напълно различен въпрос! “.

Спекулациите, че ГЕРБ ще подписа договорка с „ Продължаваме промяната “.

Беновска продължи: „ Гледам, че някои медии поясняват едно Ваше присъединяване преди да дойдете тук в студиото, че надали не ГЕРБ оферирате договорка, в случай че подкрепите държавно управление на Кирил Петков! Каква ще ви е облагата? “. Радомир Чолаков отговори: „ Не, сходно нещо не ми е хрумвало! “. Беновска продължи: „ А за какво тогава никой не поддържа правото да бъдете в съпротива, само че в това време и да бъдете националноотговорни без някой да ви е упълномощил напълно директно, с изключение на с това, че сте втори на изборите, тази национална отговорност? Защо се приказва за покупко-продажби? “. Народният представител отговори, че няма никаква визия кой приказва за договорка и акцентира, че това е безусловно невероятно. Той продължи: „ Изумен съм, че може да се сложи въпроса по този метод. Ние сме съпротива, на нас 8 месеца ни се повтаря ежедневно, че нямаме право да участваме повече в ръководството, в противен случай, ГЕРБ би трябвало да бъде „ изчегъртан “ до най-последната клетка. Така че отговорността е на тези, които ще сформират държавно управление. Ако те помолят за поддръжка, съвет или някаква помощ, евентуално тя ще им бъде оказана, само че ние да се натискаме – това е просто неуместно! Аз доста пъти дублирам, че който доста подвига „ моралната летва “, би трябвало да е подготвен да я скача! “. Беновска попита: „ Дали Кирил Петков е Стефка Костадинова в Министерски съвет? “. Чолаков продължи: „ Тези хора подвигнаха доста високо моралната летва и ние в качеството си на съпротива, хайде персонално аз в качеството си на опозиционен депутат ще проследявам те да скачат „ моралната летва “, които сами си подвигнаха! Тръгнаха с доста огромна кошница и огромни обещания. В друга телевизия той сподели няколко неща, които счита, че би трябвало да се създадат. Едното беше мост при Силистра. Аз съм работил и живял в Силистра, знам какъв брой е значим този мост за Силистра. Знам обаче и какви инженерни проблеми има той да бъде изработен и ще ми е доста забавно господин Петков по какъв начин ще съблюдава обещанието си да построи мост в Силистра! “. Водещата означи, че тогава може би би трябвало да бъде включено в управническата стратегия.

ДКК.

Беновска попита: „ Последен въпрос за ДКК, през вчерашния ден министър Везиева сподели, че офанзивите против Караганева били, с цел да се поддържа остарелия модел. Това препраща индиректно, че остарелият модел е моделът на ГЕРБ. Вие ли подкокоросахте Рая Каназирева, Радостин Вазов и третия техен сътрудник да излязат с офанзива против Караганева? “. Радостин Чолаков отговори: „ Аз тези хора нито ги познавам, нито съм ги виждал, нито съм ги чувал! Вчера научих имената им. Доколкото разбирам като непряк наблюдаващ трима членове на борда са изнесли данни за самоволни дейности от един от изпълнителните шефове, които са най-малкото смущаващи. Като членове на борда те са взели решение да го освободят. Най-интересното е, че госпожа Везиева, вместо да ревизира сведенията, които бордът е изнесъл, уволнява борда! “. Беновска посочи: „ Не, тя прави опит, дайте да приказваме юридически, това става по съответната процедура! Видяхте през вчерашния ден вечерта късно, че в комерсиалния указател не се вписа смяната в състава! “. Събеседникът ѝ отговори, че прави неприятно усещане, че едни хора, които изнасят сведения за нередности в ръководството, незабавно биват подлагани на „ остракизъм “. Той добави: „ Много неприятно усещане прави и да Ви кажа – няма да стане по този начин! Няма да стане! “.

Подаръците.

Беновска се обърна към госта си: „ Шеговит, само че откровен подарък, тъй като сте нов в политиката, ще Ви подаря зелена българска ябълка! Дано да Ви стане алена в този парламент! “. Чолаков съобщи: „ Аз Ви донесох една книга от моята библиотека, тя си е моя и Ви я правя подарък, не съм я купувал особено. Това е „ Книга за българите “ на Петър Мутафчиев. Мисля, че всеки, който желае да се занимава с политика и ръководство би трябвало да я чете и то да я чете постоянно. Посвещението е „ България я е имало преди нас и ще я има и след нас “! “. Така приключи диалогът сред Радомир Чолаков и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 4-ти декември 2021 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР