София. 47 % от българското общество не смята, че правителството

...
София. 47 % от българското общество не смята, че правителството
Коментари Харесай

Евелина Славкова: 47 % от българското общество не смята, че правителството е предприело адекватни действия за реализиране на Зелената сделка, а 30 % не са съгласни със замяна на изкопаемите горива

София. 47 % от българското общество не счита, че държавното управление е подхванало съответни дейности за осъществяване на европейската " Зелена договорка ", а 30 % са по-скоро несъгласни или не са съгласни със подмяна на изкопаемите горива. Това сподели Евелина Славкова - Изследователски център " Тренд " по време на конференция в Българска телеграфна агенция, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

Евелина Славкова показа резултатите от изследването е „ Предизвикателства при реаизиране на европейския зелен пакт в Европа и България “, което е национално представително във възрастовата категория 18+, обгръща 1010 души, интервалът на провеждането е сред 13 и 21 октомври 2021 година То е осъществено от „ Тренд “ по поръчка на Петър Витанов.

" Трябва да вършим всичко допустимо да спрем изменението на климата " - 42 % от българското общество споделят това мнение. Разбира се, може би за част от вас тези резултати, ще бъдат изненада, тъй като може би не изглеждаме като най-настроено позитивно към природата общество. В същото време би трябвало да имаме поради, че тук има престижност да отговориш по този метод. " Трябва да се приспособяваме към изменението на климата, с цел да можем да живеем обикновено в изменен климат в бъдеще " - 34 %. Виждаме едни извънредно високи дялове в границите на над 70%, които считат, че би трябвало да има дейности във връзка с изменението на климата и тези дейности би трябвало да се вършат в този момент. Едва 4 % считат, че " Не е нужно да се прави нищо, тъй като това не е огромен проблем ". Тук, несъмнено, равнището на осведоменост също оказва своето влиение за подобен вид отговори. Отново 7 %, които считат, че няма климатични промени, които ги разгледахме в останалите въпроси.

Важат или не важат за вас персонално следните решения или дейности за понижаване въздействието върху изменението на климата: употребявам аероплан по-рядко - 43 % " Важи за мен ", 41 % показват " Не важи за мен " ", разяснява Славкова. " Пазарувам по-малко хранителни артикули, които не се създават от локални производители - 41 % показват, че важиш за тях, а 49 %, че не важи за тях.

По думите й по-скоро има поддръжка към начинания във връзка с понижаване на изкопаемите горива и подмяна на колите с вътрешно горене с такива с нулеви или ниски излъчвания. " Може би прави усещане немалкият дял към 30 % от българското общество, които са по-скоро несъгласни или не са съгласни със подмяна на изкопаемите горива, тъй като някаква част от българското общество това е прехранване и заради тази причина има лека опозиция в това отношение. 16 % по-скоро не поддържат замяната на коли с вътрешно горене с такива, които са по-екологично ориентирани. Това се дължи на обстоятелството, че хората си показват, че би трябвало да вадят едни пари, с цел да заменят остарелия си автомобил с нов. Може би част от тази поддръжка минава по линията, че би трябвало да се охарчат в това отношение. Като цяло виждаме едни високи равнища на поддръжка по отношение на самодейностите към Европейски Съюз и ограниченията, които се допуска, че би трябвало да бъдат взети по тази тематика. " Според вас персонално Европейски Съюз дава или не дава задоволително средства за финансиране на политики част от " Зелената договорка ". 22 % показват, че дава. Тук са дали отговор главно по-млади хора. По-скоро тези, които са във възрастовата категория 30-39 години, още веднъж живеещи в столицата и по-големите градове, които са по-информирани по подобен вид тематики. Отново виждаме, че 50 % от българското общество в действителност не знаят дали дава или не дава задоволително средства. Може би българското общество не е безпределно осведомено с аспектите на тематиката като цяло за " Зелената договорка ".
" Българското държавно управление подхваща или не подхваща съответни дейности за осъществяване на европейската " Зелена договорка "? Едва 17 % споделят, че " предприе съответни дейности ", 47 %, близо половината от българското общество не счита, че са подхванали съответни дейности и още веднъж висок дял от 36 %, които не могат да преценяват дали са взети някакви ограничения или не са от българските институции ", сподели още Евелина Славкова.

" Младите, дейните, живеещите в огромните градове, са изключително загрижени за климатичните промени. С увеличението на възрастта тази угриженост понижава. Представете си един човек, който живее в малко обитаемо място, в село. Навсякъде е зелено, хубаво. Той не възприема климатичните промени по този метод. Така че част от отговорите са в подтекста на подобен вид догадка като пояснение ", добави още Славкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР