София. 4133 проверки са извършени от служителите от държавните горски

...
София. 4133 проверки са извършени от служителите от държавните горски
Коментари Харесай

Над 4000 проверки извършиха служители от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

София. 4133 инспекции са осъществени от чиновниците от държавните горски предприятия и Изпълнителна организация по горите за интервала 08.07.2022 година - 11.07.2022 година, оповестиха от МЗм. Съставени са 57 акта и 31 констативни протокола.
От инспекторите на държавните горски предприятия са осъществени общо 1657 инспекции. През надзор са минали 772 обекта за рандеман на дървесина, 626 транспортни средства, 4 лица ловци, 2 лица рибари и 256 други физически лица. В резултат са формирани 16 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите. Задържани са 11,00 пространствени кубически метра дърва, 3 моторни транспортни средства и 1 моторен трион.
За същия интервал, на територията на страната от горските инспектори от Регионалните дирекции по горите (РДГ) са осъществени 2476 инспекции. Проверени са 215 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 385 обекта за рандеман на дървесина, 858 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 231 рибари и 787 други физически лица. В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча, от чиновниците на РДГ са формирани общо 31 констативни протокола и 41 акта за открити нарушавания на Закона за горите. Основно откритите, с актове, нарушавания са за рандеман на дървесина от немаркирани дървета, за предпазване на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за превозване на дървесина от транспортни средства, с нефункциониращи GPS – устройства, за неотговарящи на нормативните условия системи за видеонаблюдение на обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина и други. Задържани са повече от 10 пространствени кубически метра дърва за огрев, 1 каруца и 1 моторно транспортно средство.
От чиновници на Регионална дирекция по горите - Берковица са арестувани 18 противозаконни ловни титли и 3 броя рога. За откритото нарушаване, чиновниците на РДГ - София са съставили констативен протокол, с който е арестувана дървесината, с противозаконен генезис. Работата по случая продължава. Нарушението е установено при осъществяване на взаимна инспекция със чиновници от районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи гр. Враца и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца в частен парцел в село Лесура, община Криводол. От проверяващите е намерено, че в парцела се съхраняват 8 броя ловни титли от сръндак, 10 броя ловни титли от дива свиня, 3 броя единични рога от сръндак и препариран предпазен тип – блатна сова без документи, доказващи техния закономерен генезис. По случая са формирани два констативни протокола и са арестувани с единия протокол от чиновниците на РДГ-Берковица - ловните титли и рогата, а с втория - блатната сова от чиновниците на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца. Работата по случая също продължава.
От чиновници от Изпълнителна организация по горите са арестувани моторно транспортно средство и дърва за огрев с неразбираем генезис. Нарушението е установено при осъществяване на рутинни инспекции в горски територии, намиращи се в землището на село Лютаджик, община Враца. Инспектиращите са спрели за инспекция автомобил без регистрационни номера, с който са се транспортирали към 1,5 пространствени кубически метра дърва за огрев от дъб, немаркирани с контролна горска марка, индустриална или общинска марка. В хода на инспекцията лидерът на транспортното средство не е показал превозен билет, доказващ законния генезис на дървесината. По случая на отговорното лице е формиран акт по Закона за горите, като колата и дървата са арестувани.
За същия интервал от време, от три екипа горски чиновници са тествани общо 106 транспортни средства, натоварени с дървесина на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик. В хода на инспекциите не са установени нарушавания на горското законодателство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР