София. 28% от българите интервюирани от Екзакта в края на

...
София. 28% от българите интервюирани от Екзакта в края на
Коментари Харесай

„Екзакта Рисърч Груп”: 28% от българите възнамеряват да гласуват преференциално на евроизборите, 15% няма да се възползват от това право

София. 28% от българите интервюирани от „ Екзакта ” в края на февруари декларират, че имат намерение да гласоподават преференциално на идните евроизбори. 15% не считат да се възползват от правото си на преференциален избор. Това сочат данни от проучване в границите на личната изследователска стратегия на „ Екзакта Рисърч Груп ” . Преференциално желаят да гласоподават половината от гласоподавателите на „ Обединени патриоти “, както и по една трета от гласоподавателите на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия. Сред твърдо решилите да гласоподават на идния евровот, искащите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите. Това демонстрира, че преференциалният избор се е утвърдил в изборната процедура у нас и стимулира значително гласоподаватели за присъединяване.
Ако евроизборите се организираха в края на февруари, ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2% от имащите право на глас българи, а Българска социалистическа партия биха останали втори с 19.4%. Трети са Движение за права и свободи с 6.9%, а четвърти са „ Обединени патриоти “ с 6.4% (ако се явят в настоящия си съдружен формат) . „ Демократична България “ биха получили 2.5%, Съюз на демократичните сили – 1.3%, Република България, АБВ, Воля и Възраждане – по 1%. Трудно е да се разясняват все още възможностите на десницата, поради неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии. Данните от актуалното проучване демонстрират, че десните партии имат по-малки шансове за положително показване, в случай че се явят поотделно.

Националното представително изследване е извършено в интервала 19 - 28 февруари 2019 година По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани посредством двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда, в 91 обитаеми места.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР