Sofia24.bg ще ви разкаже за един много интересен зеленчук. Той

...
Sofia24.bg ще ви разкаже за един много интересен зеленчук. Той
Коментари Харесай

Този грозен на вид корен компенсира неугледния си външен вид с добри хранителни качества

Sofia24.bg ще ви опише за един доста забавен зарзават. Той се назовава черен корен Салсифи. Смята се, че негова татковина е Северна Африка. Към днешна дата обаче се отглежда съвсем в цялостен целия свят. Лидери в това отношение са европейски страни като Франция, Германия и Италия. Черният корен Салсифи има дебела кафяво-черна кора, като единствено вътрешната част на зеленчука е годна за консумация. Някъде го назовават " зимни аспержи ", тъй като се подготвя по сходен метод. 

Вкусът му е мощно лют до леко ядков. Може да се употребява пържен, паниран или задушен. Важно е да се съхранява на хладно и изсъхнало място в продължение на седмици. В хладилника обаче не повече от една седмица.

Черният корен е извънредно нискокалорична храна, която обаче е богата на мого значими за човешкия организъм субстанции и минерали. Той съдържа витамините - B1, B2, B6, C, E., както и минералите калций, желязо, мед, манган, калий, магнезий и натрий. Има високо наличие и на фибри. 

Той подкрепя съня, тъй че може да го употребяват и вечер. Като всички зеленчуци има лечебни свойства. Най-важното е, че детоксикира черния дроб и подтиква образуването на червени кръвни телца. Подходящ е и за диабетици, защото може да се усвоява без помощта на хормона инсулин. Коренът е елементарно смилаем и за пациенти със стомашни проблеми. 

Салсифи съдържа толкова калий, колкото и бананите. Високите нива на магнезий, фосфор, калций, мед, желязо и манган са добра база за развиване на костна тъкан. Високото съдържание на калий (15% от дневното целесъобразно количество в една порция) и ниското равнище на натрий значат, че салсифи може значително да усъвършенства проблемите с кръвното налягане, да понижи напрежението върху сърдечно-съдовата система, както и да помогне за попречване на образуването на кръвни съсиреци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР