Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския

...
Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския
Коментари Харесай

КУРШУМ: Иван Тодоров - Доктора гръмнат от албанци

Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския полуостров Иван Тодоров–Доктора е премахнат, тъй като отказал по неговите канали за незаконен стокообмен да се вкарват опиати.

Това е една от последните версии за аргументите, довели до разстрела на някогашния ветеринарен доктор преди 16 години.



В последните дни преди убийството му, на 22 февруари 2006 година, Доктора влезнал в открит спор с албанската мафия, написа „ Телеграф”.

Рaзcлeдвaщи пoдoзирaт, чe зaд пoкушeниeтo нa Дoктoрa cтoят наемници косовари и опитите им дa cи приcвoят кoнтрaбaнднитe кaнaли, кoитo до тогава са пoд кoнтрoлa нa Ивaн Тoдoрoв.

За гибелта му има и други версии, само че нито една не е изрично потвърдена и казусът попада в графата „ Студени досиета “ паралелно до десетки други поръчкови убийства на прехода.

Тодоров бе разстрелян четири месеца след убийството на банкера Емил Кюлев в София.

Това се случи макар засилените ограничения за сигурност по отношение на визитата на тогавашния турски президент Ахмет Сезер и провежданата месеци по-рано огромна спецоперация на Министерство на вътрешните работи „ Респект “.

По време на стрелбата вътрешният министър Румен Петков награждаваше служители на реда в Шесто РПУ. Около 14 ч. от засада убийците откриват огън по движещия се по ул. „ Червена стена “ черен джип „ Порше Кайен “.

Доктора е погубен на място, а 37-годишният му водач Васил Михайлов е тежко ранен.

Убийството е осъществено безогледно, професионално и пред очите на доста хора. В непосредственост се строи съвременен бизнесцентър, в който по това време е цялостно с служащи, които виждат всичко.

Те разказват стрелците като млади мъже, високи 170-180 см. Единият от тях бил в спортно сиво яке, а другият - с кафеникаво и бейзболна шапка с козирка.

Доктора безусловно е изработен на сито. Около натрупа му има над 20 гилзи. В него е стреляно непосредствено, за наложително да не оцелее.

Джипът е понижил скоростта, тъй като мястото е под надолнище. Точно в този миг откъм страната на Доктора е открита пукотевица.

По-късно излиза наяве, че минути преди разстрела по същия маршрут по ул. „ Червена стена “ минават кортежите на тогавашните министър председател Сергей Станишев и турския президент Ахмет Сезер, които отиват на обяд в някогашния японски хотел. След покушението от полицията оповестиха, че търсят лек автомобил „ Ауди А4 “ и двама души. Използвано е автоматизирано оръжие, евентуално 22-ри диаметър.

За поръчителството на убийството на Доктора има няколко версии, само че водеща е свързаната с следените от него контрабандни канали, основани още в годините на социализма. Според тази версия Доктора имал съществени проблеми с албанските трафиканти и косоварите, които желали да сложат ръка на целия надзор на стокообмена през Балканите от опиати и оръжие през цигари, които са главен занаят на Доктора.

Оперативно знае се, че Доктора е сътрудник с фамозния гръцки контрабандист Йоргос Артемидас. Гъркът постоянно идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил съдружник с убития през 2003 година Филип Найденов-Фатик. Твърди се, че през 1990-те години той осигурявал каналите за амфетамини на Фатик.

По това време Тодоров също е непосредствен с Найденов и в действителност Фатик ги среща. Доктора обаче отхвърля да се замесва с дрога. Все отново гъркът става един от най-близките му сътрудници. С негова помощ бил обезпечен пътят на цигарите към Западна Европа.

В един миг обаче Йоргос стартира да работи с албанците по линия на опиатите и връзките му с Доктора внезапно се скапват, даже са в открит спор. Именно поради тази калимера спецченгета стартират създаването " Приятели ", която наблюдава връзките и на Доктора, Константин Димитров–Самоковеца и Йоргос.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР