Собствениците, отглеждащи стада от породата източнобалканска свиня, трябва да изградят

...
Собствениците, отглеждащи стада от породата източнобалканска свиня, трябва да изградят
Коментари Харесай

Изграждат коридори и временни огради заради чумата по източнобалканската свиня

Собствениците, отглеждащи стада от породата източнобалканска свиня, би трябвало да изградят краткотрайни огради и да обезпечат безвредни коридори за напредване на стадата до употребените оградени терени за пашуване. Това стана ясно от решенията на Областната епизоотична комисия в Шумен по отношение на двете огнища на африканска чума по свинете в Смядово и Веселиново, съобщи БНР.

Обектите в персоналните стопанства, в които са отглеждани домашни свине в 3-километровата зона се претърсват от през вчерашния ден. До момента няма открити такива, сподели доктор Наташа Баева от Областната дирекция по сигурност на храните в Шумен.

"След загробването е направена цялостна стерилизация, само че ще има и заключителна, откакто измине един интервал от 10 дни. Всички зони са обозначени, че има огнище. Имаше полиция, която е лимитирала наличието до най-малко - единствено заетите в активността чиновници ", уточни тя.

Собствениците на умъртвените свине от обектите в Смядово и село Веселиново ще бъдат обезщетени, според Наредбата за изискванията и реда за разходване на средствата за покриване на разноските, свързани с епизоотичните опасности. Изчисленията за сумите, които ще получат, ще стане ясна към 20 ноември, стана ясно на съвещанието на Областната епизоотична комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР