Собствениците на „Холсим кариерни материали Пловдив” АД ще проучват трето

...
Собствениците на „Холсим кариерни материали Пловдив” АД ще проучват трето
Коментари Харесай

Обрат- съветниците в Раковски дадоха зелена светлина за кари...

Собствениците на „ Холсим кариерни материали Пловдив” АД ще изследват трето находище край Шишманци, откакто общинските съветници в Раковски дадоха зелена светлина на процедурата. Това стана на сесията на 16 декември, когато предлагането бе входирано за повторно в локалния парламент от кмета Павел Гуджеров. То мина с 12 гласа „ за”, откакто изненадващо бе подкрепено от двама самостоятелни съветници - Стефан Пенсов (ВМРО) и Георги Тотов (НФСБ), и монолитната група на ГЕРБ.

През октомври същото предложение бе отхвърлено. Тогава „ за” гласоподаваха единствено съпартийците на кмета Гуджеров.

Така, в случай че решението не бъде върнато от регионалния шеф Ангел Стоев, „ Холсим кариерни материали Пловдив” АД ще може да стартира изследване за подземни благосъстояния в сектора „ Шишманци 3”. В момента дъщерното сдружение на австрийския „ Холсим” добива инертни материали в две кариери край Шишманци. Разрешението за изследване в новия сектор значи, че съвсем несъмнено сдружението ще получи концесия за „ Шишманци 3” и ще продължи работа след приключването на периода за рандеман в първите два терена. По случая в Община Раковски не е провеждано публично разискване. В същото време хората от Шишманци се оплакват от шума, запрашаването и тежката техника, която поврежда пътищата, предишното лято заплашиха и с митинги. Вместо да се вслушат в гласа на съгражданите си обаче, общинските съветници с решението от 16 декември на процедура дадоха зелена светлина за разширение на добива. Ако след края на 12-месечните изследвания компанията получи право да нов рандеман, тя ще употребява 4 парцела обществена общинска благосъстоятелност с обща повърхност над 200 дка. В момента те се водят пасища и мери, само че в случай че за тях бъде учредена концесия, статутът им ще бъде изменен по бързата процедура.

Припомняме, че „ Холсим кариерни материали Пловдив” АД води борба в съда за кариерата над село Белащица в община " Родопи ", където хората също стачкуваха поради шума и запрашаването.

Жителите на Шишманци не са съгласни работата на кариерата да продължи. Те настояват, че от гърмежите и придвижването на тежката техника в селото има напукани стени на жилища и огради, висока запрашеност и разрушени улици. В същото време институциите не реализират никакъв надзор върху работата на кариерата, поради която доста хора, занимавали се до неотдавна с отглеждане на животни и произвеждане на зеленчуци, изгубиха препитанието си.

В общината се приказва, че двамата съветници, които обърнаха резултатите от гласуването, са рисково близки с локалната власт. Пенсов е притежател на заложна къща в Раковски, а Тотов има компания, посредством която е получил финансиране по план пред МИГ-Раковски. Той доставя на общинската администрация и локалното комунално дружество дезинфектанти и машинни масла.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР