Собствениците на 9 сгради, които са паметници на културата, са

...
Собствениците на 9 сгради, които са паметници на културата, са
Коментари Харесай

Собственици на 9 ценни сгради в София искат общинска помощ за ремонта им

Собствениците на 9 здания, които са монументи на културата, са поискали помощ от Столичната община за възобновяване им. Сред тях са Българската академия на науките, която кандидатства със свои сгради на ул. " Московска ", както и притежателите на Централните хали. Помощ от общината е декларирана и за ремонта на Студентския дом на пл. " Народно заседание ".

Това заяви за Mediapool общинският консултант Силвия Христова (ГЕРБ). Собствениците на 9-те здания аплайват по програмата на общината " Културно завещание ".

Общо в столицата със предпазен статут са над 1400 сгради. Част от тях са застрашени от изгубване, защото не се поддържат от притежателите.

В момента тече оценка на предложенията. Одобрени притежатели ще получат механически план за възобновяване на скъпата постройка, която имат. Изработването му се финансира от бюджета на локалната власт. Освен това получават и подпомагане при издаването на документите, нужни за започването на строителството. От своя страна са задължени да създадат плануваните в капиталовите планове действия до 3 години от издаването на разрешението за градеж. В противоположен случай би трябвало да върнат парите, вложени в плана. Средствата за обновяването на паметниците на културата се обезпечават от притежателите им.

Христова изясни, е сега тече оценка на подадените заявки за подкрепяне.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР