Собственикът на шуменското дружество Дигинг Георги Георгиев ще носи наказателна

...
Собственикът на шуменското дружество Дигинг Георги Георгиев ще носи наказателна
Коментари Харесай

Административния съд във Варна потвърди една от глобите за трагедията с хотел "Вероника" през 2015 г.

Собственикът на шуменското сдружение " Дигинг " Георги Георгиев ще носи наказателна отговорност за това, че е е употребявал за събарянето на злощастния хотел " Вероника " във ваканционния комплекс " Слънчев ден " край Варна служащи без подписани писмени контракти. Това гласи решение на Административен съд в града, което на процедура удостоверява мнението на Районния съд от юли 2016 година

Хотел " Вероника " се срути на 8 април 2015 година по време на планувано разрушение, с цел да бъде издигната на негово място нова постройка. След отрязване на две от носещите колони на структурата тя се срути и четирима от петимата служащи починаха под руините. Извършената незабавно по-късно инспекция откри, че на строителната площадка са били осъществявани " непредвидени строителни действия като ръчно заличаване на части от постройката, освен това от хора без съответната подготовка и контракти и без упътвания по какъв начин да извършат безвредно работата ".

Извършените следствени дейности демонстрираха, че директно преди нещастието нареждания на служащите е давал персонално синът на шефа на " Дигинг ". Именно той е определил кои колони и по какъв начин би трябвало да бъдат срязани. От свидетелски показания стана ясно също, че от сдружението са били възложен и принадлежности за събарянето.

Сегашното решение на Административния съд във Варна удостоверява и санкцията от 7500 лева наложена на сдружението от страна на Инспекцията по труда. Първоначално избраната санкция бе в размер на 15 хиляди лева, само че съгласно съда тя би трябвало да бъде понижена, защото ставало дума за първо нарушаване.

По делото за нещастието от пролетта на 2015г. Варненската Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт против седем души, виновни за гибелта на четиримата служащи Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов заради " немарливо отношение към активност, представляваща източник на нараснала заплаха ".

Първият обвинен е строителният надзирател Валентин П. от сдружението " Инекс консулт ". Той е бил съветник, изпълняващ строителен контрол и координатор по здравословни и безвредни условия на труд по контракт, подписан " Международен панаир Пловдив " АД като възложител на строителните работи. Предмет на контракта сред двете сдружения бил ремонт, реорганизация, рационализация и главно възобновяване на хотелите " Вероника ", " Мираж " и административна постройка, както и ново строителство на ваканционни парцели в курорта " Слънчев ден ". От същата компания подсъдима е и специалиста по строителен контрол Виолета Д.

Подсъдими по същото дело са и инспекторът по здраве и сигурност в строителната компания " Планекс " Валентин Т., техническият началник на обекта Мехнур М., Пламен Н. от сдружението " Бултранспорт груп ", подизпълнител на обекта, шефът на " Дигинг " ЕООД. като в действителност подизпълнител на " Бултранспорт груп " ЕООД, както и Йовко Р., наел служащите за почистване на останките от различен съборен хотел – " Мираж ".

Комплексът " Слънчев ден " е благосъстоятелност на пловдивския предприемач Георги Гергов. На мястото на двата разрушени хотела " Вероника " и " Мираж " към този момент са построени два нови апартаментни комплекса, които са пред довеждане докрай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР