Собственикът на самолета, който на 8 юни навлезе във въздушното

...
Собственикът на самолета, който на 8 юни навлезе във въздушното
Коментари Харесай

Заков: Искаме от САЩ Ф-16 втора ръка

Собственикът на самолета, който на 8 юни навлезе във въздушното пространство на 7 страни, измежду които и България, може би просто е желал да го транспорти от Литва за България. Това съмнение изрази министърът на защитата Драгомир Заков пред Би Ти Ви.

" Нямам информация каква е била задачата му. В момента се води следствие. Предполагам, че задачата е била откакто е бил закупен, той да се транспорти от Литва до България. В Литва процедурата лишава много време ", съобщи Заков, допълвайки, че хипотезата за въпросната банална версия се поддържа и от обстоятелството, че в самолета не са открити опиати. По думите му не е ясно какъв брой души са били в самолета - те са нарушили много правила, поради това и се укриват, съобщи той.

Министърът изрази подозрение в тезата на авиоексперта по сигурност на полетите Ангел Борисов, съгласно който самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или така наречен система air policing, като е тествал безусловно всички страни. " Трудно би могло да стане това с подобен аероплан - той е летял ниско, с доста ниска скорост. По-скоро това е нечиста сделка ", съобщи той. По думите му самолетът е граждански и макар че е бил без летателен проект, не е бил опасност за страната ни. " Няма процедура граждански аероплан да се смъкна. Той е летял по маршрут, който не съставлява опасност ", добави той.

По мотив настояването на Украйна България да прати далекобойна артилерия и муниции министър Заков съобщи, че страната ни няма опция за това. " Ако пратим в този момент, ще оголим нашата войска, а това не е отговорно. За да се попълни още веднъж нашето въоръжение, са нужни няколко месеца ", съобщи той. Той отхвърли аргумента на проф.Тодор Тагарев, някогашен длъжностен министър на защитата, че страната ни има задоволително оръжия в запас и може да си разреши да прати сега желаното от Украйна въоръжение.

Според Заков в случай че предоставим желаното въоръжение, ще са нужни от няколко месеца до 2 години, с цел да могат производителите да възстановят тези количества муниции за нашите въоръжени сили. " Не споделям, че не би трябвало да помогнем на Украйна. Казвам, че сега няма по какъв начин да помогнем, защото българската войска ще има нужда от избрани количества оръжие. Например сега би трябвало да създадем поръчка за към български производители, за производството на и придобиване на муниции и това ще отнеме 2-3 години най-малко да ги придобием. Имаме потребност от такива муниции. Представете си, в случай че това, което има сега, го дадем. Ще стане в действителност доста неприятно ", сподели министърът. Като образец той уточни изявлението на своя словашки сътрудник, който на конференцията " Глобсек " е изразил неодобрение, че оръжието, предоставено на Украйна, ще бъде възобновено на страната му " някъде към 2027 година ".

Заков разяснява и тематиката за политическата рецесия в обединението и въпроса дали държавното управление ще оцелее. По думите му " българската политическа класа е изправена пред тест за държавност ". Военният министър означи, че не е политическо лице, само че съгласно него " няма консенсус, който да е неосъществим ". Споеред него сега би трябвало да има работещ парламент точно поради средствата, които би трябвало да се провиснал за рационализация на нашата войска.

" Ако няма парламент, планът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, само че въобще няма да е ясно каква ще е цената и ще има липса на изясненост по кое време въобще ще дойдат вторите 8 изтребителя ", разяснява той. По думите му в първото тримесечие на 2025 година се чакат първите към този момент платени самолети. Очаква се в края на месеца да бъде направена оферта от Съединени американски щати за изтребители F-16 втора употреба, само че тази договорка няма да се реализира, в случай че няма работещ парламент, счита той.

Що се отнася до ремонта на Миг-29, Заков уточни, че се водят договаряния с полската страна. " Тук става въпрос за закърпване на ситуацията до идването на F-16 Block 70 ", добави министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР