Собственикът на руските фирми, доставили и произвели тръбите за газопровода

...
Собственикът на руските фирми, доставили и произвели тръбите за газопровода
Коментари Харесай

Близък на Путин, който достави тръбите за Балкански поток, е в списъка със санкции на ЕС |

Собственикът на съветските компании, доставили и произвели тръбите за газопровода " Балкански поток ", е в листата със наказания на Европейски Съюз, сподели инспекция на OFFNews. Той е прибавен в листата със глобите на 9 март като извънредно непосредствен на президента на Русия Владимир Путин. Неговото име е Дмитрий Алeкcандрович Пумпянский. В българския търговски указател той е посочен като автентичен притежател на " Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България ".

Пумпянский е ръководител на борда на шефовете на PJSC Pipe Metallurgic Company и президент и член на борда на Group Sinara. “По този метод той поддържа и се възползва от съдействието с органите на Руската федерация и държавните предприятия, в това число съветските железници, Газпром и Роснефт. Поради това той взе участие в стопански браншове, които обезпечават забележителен източник на доходи за държавното управление на Русия федерация, което е отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна ”, написа Европейската комисия в претекстовете за прибавянето му в листата със наказания.

На 24 февруари 2022 година, когато съветската войска стартира ракетен обстрел, бомбардира и нахлу с бойци в Украйна, Дмитрий Пумпянский дружно с други 36 предприемачи се срещна с президента Владимир Путин и други членове на съветското държавно управление, с цел да обсъдят какви да бъдат съветските дейности против западните наказания. Фактът, че е бил поканен да участва на тази среща, демонстрира, че “той е член на най-близкото обграждане на Владимир Путин и че поддържа или извършва дейности или политики, които подкопават или заплашват териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна. Също по този начин демонстрира, че той е един от водещите предприемачи, участващи в стопански браншове, осигуряващи забележителен източник на доходи за държавното управление на Русия, което е отговорно за анексирането Крим и дестабилизирането на Украйна ”, стимулират глобите против него от Европейската комисия.

Как България оказа помощ на Путин да заобиколи Украйна

Газопроводът, наименуван от някогашния министър председател Бойко Борисов “Балкански поток ”, действително е продължение на “Турски поток ” и доставя съветски газ до Сърбия.

“Турски поток ” пък е издигнат на мястото на газопровода “Южен поток ”, откакто през декември 2014 година съветският президент Владимир Путин разгласи, че Русия няма да построява газопровод през България, чиито строителни действия стопираха на територията на страната поради възражения на Европейската комисия за противоречие с общото законодателство. Според него не може едни и същи компании да управляват и добива, и превоза, и доставката на газ. Реално, задачата на Балкански (Южен, Турски) поток е Русия да заобиколи Украйна , през която ставаше износът на съветски газ към Западна Европа. Формулата по която това да стане, без съветският план да бъде спрян от Европейската комисия, беше оповестена от Бойко Борисов при визитата му при Владимир Путин в Москва през 2018 година Тя е, че това не е съветски газопровод на българска територия, а “газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни ”. Тогава беше подписана така наречен Пътна карта с " Газпром " за смяна на газовите потоци и построяването на трасето през България като продължение на " Турски поток ", което да заобиколи Украйна, която до ден сегашен не може да бъде открита.

В последна сметка строителството на тръбата дълга 474 км беше стартирано през 2019 г. Тя бе издигната единствено за към година от последното държавното управление на Борисов. Строителството коства над 3 милиарда лв., които бяха платени от държавния бюджет, и дава опция на Русия да доставя природен газ през България на Сърбия и Унгария. България не може да изнася природен газ по тази тръба, тъй като съвсем целият ѝ потенциал от входната до изходната точка е запазен от “Газпром ” до 2039 година Тоест, това е съветски водопровод, издигнат с пари от българския бюджет. Очаква се инвестицията да се възвърне от директни такси, само че съгласно планове на служебното държавно управление от лятото, това ще стане след най-малко 15 години.



Парите от строителството - отново в Русия

За строителството на тръбопровода беше разгласен търг от държавната компания “Булгартрансгаз ” и за победител беше разгласен саудитският консорциум „ Аркад “.

Първоначално „ Булгартрансгаз ” обаче декласира „ Аркад “ и пристъпи към подписване на контракт с втория претендент, позволен в публичната поръчка: консорциумът „ Газово развиване и уголемение в България “, който включва италианските компании „ Бонатти С.П.А “, „ Макс Щрайхер С.П.А. “ и „ Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. “ – клон България, която е благосъстоятелност на Дмитрий Пумпянский. Компанията е записана в България при започване на януари 2019 година Първоначално неин представител е съветският жител Aндрей Пархомчук, а по-късно е Виталий Циганок. Самата компания майка е записана в Люксембург.

След като “Аркад ” апелираха в дълга правосъдна сага, договорът с тях беше подписан през септември 2019 година Голяма част от парите за строителството обаче отпътуваха за съветски компании. И една от тях е на Дмитрий Пумпянский.

Ивайло Станчев че " Аркад " авансово са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лв. от " Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л. ". Според платформата, която употребява данни от митниците, българският клон на „ Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. “ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са създадени от " ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД ", който също е благосъстоятелност на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две компании са направени и през 2021 г, което може да значи, че са употребявани и за строителството на газовата връзка с Гърция.



Но не са единствено тръбите - основната част от плана е направена от съветски компании, които си доведоха съветски (и беларуски) служащи и по този начин парите на данъкоплатците изтекоха към Русия и олигархията на Путин. ", че заявените подизпълнители са " СПК Консорциум ", в която взе участие съветската " Спецпромконструкция - магистраль " ; Ес Пи Би Пи - с присъединяване на също съветската " Закнефтегазстрой - Прометей " ; беларуската държавна ОАО " Белтрубопроводстрой " ; сръбската " Инфрастръкчър дивелъпмънт енд кънстракшън ", която е строила дружно с " Газпром " сръбското трасе; както и още три консорциума с присъединяване на италианските " Бонати " и " Сициосалдо " и турската " Вемак ".

По данни на Агенцията по заетостта към края на месец септември 2020 година, представени в " Капитал ", 1727 служащи от страни отвън Европейски Съюз са получили краткотрайни позволения за работа в България по строителството на " Турски поток ". Огромната част от тях са жители на Русия и Беларус.

Джип от " Аркад " в двора на Севделина Арнаудова

На 17 март, когато беше осъществено претършуване в дома на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, беше публикувана информация, че в него е открит джип, принадлежащ на " Аркад ". Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е член на УС на " Булгартрансгаз " от началото на 2015 година Той е преназначен през април 2021 година, малко преди промяната на кабинета на ГЕРБ от служебното държавно управление. Димитров разгласи, че е употребил джипа на " Аркад " като длъжностен автомобил и по тази причина той се е намирал в фамилното жилище. " Когато завърши планът, който е жизненоважен за страната, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, да ги употребяваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за регионите ни из страната, по този начин дадоха и към Министерството на екологията, и на Агенцията на горите. Дадоха ги за прилагане ", сподели той в репортаж за Нова тв.

ДАНС би трябвало да замрази активите

Според решенията на Европейска комисия активите на лицата от описите със глобите би трябвало да бъдат замразени и да им бъде наложена възбрана за пътешестване , защото дейностите им са подкопавали териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна. Под активи се схваща стопански запаси и финансови средства. Санкциите работят и по отношение на свързани с тях лица, формирания или органи.

В Търговския указател са забележими и други свързани компании, които са декларирани съгласно условията на Закона за ограниченията против изпиране на пари. “Юридическо лице или друго правно образувание, посредством което непряко се упражнява надзор, е записаната на адрес в столичния квартал “Лозенец ” компания СИНТЕРА ИНВЕСТМЪНТ СИСТЕМ ЕООД. Според личната декларация, свързани компании са и записаната в Кипър РОМЕЛИОР ИНВЕСТМЪНТС ЛИМИТИД ООД и ТМК Холдингс Са.р.л. ООД записана в Люксембург.

Под “свързани лица ” се употребяват определенията, заложени в законите на всяка страна члена на Европейски Съюз. Едно от определенията е обещано в спомагателните разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане. Според него “свързани лица ”, с изключение на съпрузите и роднините, в това число по сватовство са и служащи и съдружници. По тази логичност под глобите би трябвало да попаднат и работещите и представляващите фирмите на Пумпянский у нас и в Европейски Съюз.

Основна виновна институция за финансови наказания е Държавна организация „ Национална сигурност ”. България обаче няма опит в използването на наказания.

“Никой не знае кой се занимава, тъй като няма механизъм за използване на глобите. Уж поддържаме, само че не се знае кой какво прави ”, разяснява някогашният външен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Даниел Митов пред OFFNews.

Пумпянский е в листата със наказания от 9 март тази година, който е продължение на първите наказания против Русия, наложени от Европейски Съюз след анексирането на Крим през 2014 година Семействата на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак и на депутата Владимир Плигин, които са директно виновни за анексацията, към този миг имаха жилища в Созопол, само че управляващите услужливо ги оставиха да прикрият собствеността си. За това може да прочетете в OFFNews в идващите дни.

Яхтата Axioma към този момент е иззета

Правителството на Гибралтар конфискува яхтата на Пумпянски на 22 март. 72-метровият транспортен съд е благосъстоятелност на Pyrene Investments, холдингово сдружение, записано на Британските Вирджински острови. Правителството на Гибралтар съобщи, че Axioma е дебаркирал в пристанището, откакто е изискал позволение за влизане. Според тракерите за придвижване на морски съдове " Аксиома " се намира в английската отвъдморска територия на южния завършек на Иберийския полуостров и плава под малтийски байрак. Върховният съд на Гибралтар удостовери, че корабът е бил задържан по искане на " водеща интернационална банка ", се споделя в известие за медиите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР