Собственикът на програмния код и на машините за гласуване е

...
Собственикът на програмния код и на машините за гласуване е
Коментари Харесай

Шефката на Обществения съвет на ЦИК: Кодът на машините принадлежи на държавата

Собственикът на програмния код и на машините за гласоподаване е българската страна. Преди последните избори всички партии, специалисти и наблюдаващи имаха право да се срещнат с изходния код на машините, според закона. Това разяснява ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

„ Доколкото ми е известно, на това засвидетелствуване не е имало представители на Българска социалистическа партия. Изходният код на машините е самата стратегия и това са стотици програмни редове. Това не е пин код, не е и 10-цифрен код, който може да разреши вълшебно ключе да отвори машината ”, добави тя.

Пенева акцентира, че гласоподаване на машини е имало пробно от години в много секции в страната. „ Ние, като Обществен съвет, препоръчвахме на ЦИК да се организира образование на гласоподавателите, да има просветителни стратегии, а машините да слязат по градове, села и паланки ”, разяснява още специалистът.

Според нея съхраняването на доверието на гласоподавателя можело да стане с одит на машините. „ Общественият съвет постоянно е препоръчвал да се направи одит на всички стадии на тяхното прилагане. Според мен одитът не беше доста добре изработен и не беше изработен по този начин, че да убеди гласоподавателя, че машините са добра технология за гласоподаване ”, съобщи още Пенева пред .

За предлаганото закриване на Обществения съвет към ЦИК, тя сподели: „ Ние се занимаваме с наблюдаване на изборите. Ако законодателят реши, че Общественият съвет не е нужен в настоящия тип, ще ни заличи от Изборния кодекс. Ние ще продължим да работим. Удовлетворена съм, че с ЦИК имаме по-добра връзка в последно време ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР