Собственикът на най-популярния в Грузия опозиционен телевизионен канал беше осъден

...
Собственикът на най-популярния в Грузия опозиционен телевизионен канал беше осъден
Коментари Харесай

Собственикът на най-популярния грузински опозиционен тв канал е осъден на 3,5 г затвор

Собственикът на най-популярния в Грузия опозиционен ефирен канал беше наказан през днешния ден на три и половина години затвор по дело, което съгласно него цели да заглуши самостоятелните медии, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Ника Гварамия, водещ и притежател на телевизия „ Мтавари ТВ “, беше приет от съд в столицата Тбилиси за отговорен за нанасяне на вреди на финансовите ползи на различен ефирен канал, който преди този момент е управлявал.

Гварамия беше и юрист на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили, който излежава присъда от 6 години затвор за корист с власт – присъда, считана от Саакашвили за политическа.

Адвокатът на Гварамия Дито Садзаглишвили съобщи, че присъдата е противозаконна и неговият клиент е бил обект на „ политическо задържане “. В Грузия са в ход политически репресии, сподели Садзаглишвили за Агенция Франс Прес. В демократичните страни публицистите не са изпращани в пандиза поради инакомислие.

Видни фигури и ръководители на грузински самостоятелни телевизионни медии от дълго време упрекват ръководещата коалиция „ Грузинска фантазия “, че употребява правосъдната система, с цел да потиска опозицията.

Правозащитници показаха угриженост за свободата на печата в Грузия и настояват, че ръководителите и притежателите на съвсем всички телевизионни медии са разследвани.

Грузинският омбудсман Нино Ломжария и организацията „ Прозрачност без граници “ обявиха през вчерашния ден, че са се срещнали с материалите по делото против Гварамия и не са разкрили нито едно доказателство за заграбване на средства.

През октомври 2015 година Гварамия се беше оплакал, че почитан държавен чиновник го е заплашил да популяризира скрито снимани видеа за „ персоналния му живот “, с цел да го накара да напусне медиите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР