Собственичката на "Инерком" и кандидат-купувач за активите на ЧЕЗ в

...
Собственичката на "Инерком" и кандидат-купувач за активите на ЧЕЗ в
Коментари Харесай

Върбакова не влезе в управата на ЧЕЗ

Собственичката на "Инерком " и кандидат-купувач за активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова и доближените й не бяха включени в контролните органи на енергийното сдружение. Общите събрания на "ЧЕЗ Електро " и "ЧЕЗ Разпределение " се отхвърлиха от рокадите, които сами предложиха преди към месец. Идеята бе Върбакова и обвързваните с нея хора да бъдат записани в управителните препоръки под изискване - измененията да влязат в действие след привършване на договорката и реализиране на заплащането, оценено на 320 млн. евро.

Официалното мнение на мажоритарния притежател "ЧЕЗ Груп " бе, че рокадите няма да бъдат осъществени, тъй като "Инерком " към този момент е уведомила, че няма да завърши договорката на авансово уговорената дата. По информация от Прага крайният период е 30 ноември.

Месеци наред Гинка Върбакова и консултантите й не хвърлят задоволително светлина за финансирането на интервенцията. Те изрично отхвърлят изказванията за присъединяване на руско-грузински предприемачи и офшорки, упоменати на първо време от чешките медии, и базирайки се на комерсиалната загадка, спрягат някакви съществени интернационалните финансови институции. Никоя сериозна институция обаче до момента и дума не е обелила за сходен ангажимент и в случай че не се стигне до заплащане, "Инерком " и Върбакова могат да се простят с 5 млн. евро банкова гаранция.

Не е без значение и по какъв начин ще завърши правосъдната сага към тази история. Тепърва би трябвало да се чака изходът от делото във Върховния административен съд, планувано чак за май 2019 година. До него се стигна, откакто Комисията за защита на конкуренцията забрани договорката сред "Инерком " и ЧЕЗ. Комисия за защита на конкуренцията реши, че при вероятно придобиване на чешките активи от страна на "Инерком " има опция за усилване на господстващото състояние на обединената група. И двете страни внесоха обжалвания. Впоследствие в "Инерком " настъпи преструктуриране и Върбакова "напусна " слънчевия си бизнес. Бе поискана нова оценка от комисията, само че тя отхвърли поради висящото дело във Върховен административен съд.

Не се ли подреди "пасиансът ", централата в Прага изрази подготвеност да стартира договаряния за продажбата на "ЧЕЗ България ", "ЧЕЗ Разпределение България ", "ЧЕЗ Електро България ", "ЧЕЗ Трейд ", "Фри Енерджи Проджект Орешец " и "Бара Груп " с втория класиран кандидат - India Power. Само че този вид сякаш не е доста по усета на чехите, които нееднократно са изказвали предпочитание за бързо излизане от българския пазар.

Междувременно вътрешнофирменото следствие на ЧЕЗ не е съумяло да откри кой е отговорен за приключването на информацията за плануваната продажба на българските активи, заяви чешко радио, представено от Bloomberg. Неуспехът от следствието се очакваше, тъй като компанията е изпратила единствено въпросници, съобщи някогашният ръководител на надзорния съвет на "ЧЕЗ Груп " Вацлав Пачес. И във въпросниците никой нищо не си е признал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР