Снощи, в предаването Още от деня по БНТ Богдан Богданов

...
Снощи, в предаването Още от деня по БНТ Богдан Богданов
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Запазвам оптимизма за развитието на българската икономика

Снощи, в предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия Богдан Богданов сподели, че резервират оптимизма за развиването на българската стопанска система. „ Ръст, който да надскочи този от 2023 година - 1,8% от Брутният вътрешен продукт. Очакваме растежът да надвиши 2% и да се приближи до 3%. Очакваме позитивен растеж на българската стопанска система и на задграничните вложения.

„ Някои браншове са по-повлияни от рецесията в Германия. Основно се отразява на по-ниските цени на енергийните запаси. Въпреки, че виждаме стесняване на пазара в Европа, има и позитивни реакции на МВФ. Наблюдава се едно меко приземяване. Очакваме постепенно излизане от рецесията на някои европейски страни ", изясни той.

„ Датата към която ние сме се прицелили за приемане в еврозоната е януари 2025 година Трябва да се борим с високите инфлационни равнища, виждаме, че тя понижава. В момента сме на равнища под 5%. Това остава единствения аршин, който Б не е изпълнила. Трябва да няма и спомагателни разтърсвания, виждаме какво се случва в света. Когато има една неустойчивост във веригите на доставки, това покачва цените ", сподели Богданов.

„ Имаме доста ясна формула, с която се дефинират количествата нефт, които получава „ Лукойл ". Рафинерията дължи 68 млн. лв. на страната, от които те внесоха 45 млн. лв.. Това са вноски за декември, януари и февруари, от март няма да има импорт на съветски нефт. Помощта ще бъде ориентирана към български фамилии в потребност. Няма да би трябвало да подават спомагателни документи, с цел да получат тази помощ ", сподели още министърът на стопанската система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР