Снивка: ТуитърБащата на еврото Жак Делор почина на 98-годишна възраст.

...
Снивка: ТуитърБащата на еврото Жак Делор почина на 98-годишна възраст.
Коментари Харесай

Бащата на еврото Жак Делор почина на 98-годишна възраст

Снивка: Туитър

" Бащата на еврото " Жак Делор умря на 98-годишна възраст. Той е някогашен ръководител на Европейската комисия и водеща фигура във френската левица. Новината заяви щерка му Мартина Обри за Агенция Франс Прес, написа Vesti.bg.

„ Той умря тази заран (27 декември) в дома си в Париж в съня си “, съобщи социалистическият кмет на Лил.

Жак Делор беше същински социалист, ядосан от несправедливостта и искащ да промени хода на нещата. Но историята ще го запомни като един от великите християндемократи, които построиха Европа. Това е неговият абсурд. Той въплъщаваше златния век на Еврокомисията, изграждайки пътя към еврото дружно с Франсоа Митеран и Хелмут Кол.

Във Франция обаче Делор е прочут като индивидът на строгите икономии, „ елементарният Еремия “, осмиван от Реймон Бар, нерешителният човек, който остави желанията си да набъбнат, преди да реши дефинитивно да не се кандидатира на президентските избори през 1995 година Тази пропусната среща с французите го изтезава. „ Или лъжех страната, или лъжех социалистите “, обясняваше непреклонно той, изтъквайки разминаването сред неговия напълно втори ляв план и съвсем революционния дискурс на първия секретар на социалистите по това време Анри Емануели.

Бивш министър на стопанската система по времето на Франсоа Митеран (1981-1984 г.), Делор попари очакванията на левицата, като отхвърли да се кандидатира на президентските избори във Франция през 1995 година, когато беше безапелационен любимец в социологическите изследвания. Той го направи със зрелищно отдръпване по малкия екран пред 13 милиона фенове.

„ Не скърбя, само че също не споделям, че съм бил прав “, сподели той пред списание „ Поан “ през 2021 година „ Бях прекомерно угрижен за независимостта и се усещах друг от хората към мен. Начинът ми на правене на политика не беше същият като на останалите “.

Начело на Европейската комисия от 1985 година до 1995 година, Жак Делор играе ролята на проектант при оформянето на контурите на модерна Европа: основаването на единния пазар, подписването на Шенгенските съглашения, Единния европейски акт, стартирането на програмата за студентски продан „ Еразъм “, реформирането на общата селскостопанска политика, започването на работата по Икономическия и паричен съюз, довела до основаването на еврото, и така нататък

През март 2020 година той прикани държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз да проявят по-голяма взаимност в миг, в който те спореха за общ отговор на пандемията от Ковид-19.

Със своите мозъчни тръстове - " Club témoin " и " Notre Europe " (който по-късно се трансформира в „ Институт Жак Делор “ и има офиси в Париж, Брюксел и Берлин), той до последно се обявяваше за подсилване на европейския федерализъм, призовавайки за повече „ смелост “ в миг на Брекзит и офанзиви от „ популисти от всевъзможен диаметър “. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР