Снимките от един от най-черните дни в историята на Америка

...
Снимките от един от най-черните дни в историята на Америка
Коментари Харесай

Президентските автомобили преди и след убийството на Джон Кенеди

Снимките от един от най-черните дни в историята на Америка не са малко. На една от тях се вижда по какъв начин чиновник на Службите за сигурност на Съединени американски щати се пробва да се качи в кабриолета Lincoln Continental.

Първата дама, Жаклин Кенеди, се пробва да слезе от него.

Минути преди съдбовният изстрел да убие президента Джон Кенеди, той умерено маха на тълпата от возилото си.


Случилото се на 22 ноември 1963 година шокира света, само че и докара до цялостна смяна в разбиранията за това по какъв начин би трябвало да наподобяват президентските коли.

Невероятен Mercedes-Benz за 1000 $ ВИДЕО

Откритият Lincoln остави президента беззащитен. Моделите след него обаче стават все по-масивни, покрити с все по-дебели брони. Ето по какъв начин се трансформираха президентските коли през последните 40 десетилетия – от кабриолета на Кенеди до "Звярът “, който Тръмп и Обама употребяват.

Колата, в която Кенеди намира гибелта си, е на работа от 1961 до 1963 година. Моделът Lincoln Continental от 61-ва бил съвършен за облика, който Кенеди желал да покаже пред народа си.

Когато Службите за сигурност на Съединени американски щати взимат автомобила на лизинг от Ford, те вършат някои усъвършенствания. Те прокарали специфична телефонна линия, а седалката на Кенеди можело да се повдига, с цел да има президентът по-хубава панорама към публиката.

Продава се удивителен поръчков 1968 Cadillac Coupe DeVille СНИМКИ

Ала тя нямала никакви защитни средства. Дори и в този ужасяващ ден на 22 ноември преносимият покрив на автомобила да е бил вдигнат, той нямаше да защищити Кенеди от патрона, летящ към него.

След съдбовния случай президентите на Съединени американски щати още веднъж се возят в Continental, само че този път по-предпазени от външния свят. Моделът претърпява забележителен редизайн. По данни на музея на Хенри Форд, автомобилът получава непрекъснат покрив, ризница от исполин и взривозащитен контейнер.

Наследникът на Кенеди, Линдън Джонсън, пожелава цветът на колата да бъде изменен и тъмносиньото транспортно средство става черно, с цел да притегля по-малко внимание. Тази трансформация на Lincoln Continental е на работа в Белия дом от 1963 до 1972 година.

Следващият редизайн на Continental-а идва по време на ръководството на Ричард Никсън. Моделът не е кабриолет, само че е имал преносими панели, които разрешавали на президента да се изправи и да помаха на публиката си.

Добавена е спомагателна ризница, която усилва тежестта на колата до 2267 кг.

Този Lincoln Continental претърпява два нежелани теста. Той избавя президента Джералд Форд откакто Сара Джейн Мур почити съумява да го простреля през 1975 година.

След това Джими Картър наследява автомобила през 1977 година, а след него Роналд Рейгън през 1981 година През тази година шест патрона летят против прозореца Lincoln-на. Един рикошира от покрива и ранява президента, само че той се възвръща изцяло.

През 1983 година администрацията на Рейгън взема решение да пенсионира изцяло Lincoln Continental и стартира да употребява Cadillac. Той имал по-висок покрив, с по-големи прозорци и вдигнати седалки, с цел да може тълпата добре да вижда президента. Стъклата обаче били бронирани. Моделът бил завещан от Джордж Х. У. Буш и Бил Клинтън.

През 1992 година Клинтън модифицира модела за повече сигурност. Cadillac Fleetwood Brougham служи до 2001 година - Тогава Джордж Уокър Буш поема властта.

Неговият автомобил е издигнат особено съгласно спецификите на службите за сигурност и за негова основа не е употребявал комерсиален модел.
Спецификите, които службите прибавят към предходните модели, с цел да ги трансфорат в президентски коли, вършат колите толкоз тежки, че носят единствено проблеми, като срив на спирачките да вземем за пример.

Изумителна хиперкола: Представиха най-скъпия автомобил в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Така се появява Cadillac DeVille - повече танк, в сравнение с кола.

Дните, в които държавните глави пътували с отворени покриви, останали в предишното. Машината имала лично подаване на въздух, петинчова ризница, а стъклата били толкоз дебели, че блокирали част от цветния набор.

Двигателят бил толкоз мощен, че 6-тонното страшилище можело да премине през всички трудности по пътя си. То служело правилно до 2009 година, когато било сменено то The Beast (Звярът).

Масивният президентски Cadillac закупен за Барак Обама тежи цели 10 тона. "Звярът “ има лично въоръжение, а осеминчовите стени и петинчовите прозорци вършат вратите толкоз тежки, колкото тези на аероплан. Те могат да предпазят държавните глави и от биологична офанзива.

"Звярът “ може да пуска димна завеса, сълзотворен газ или диря от масло, с цел да накара колите, които го преследват, да се подхлъзнат и да се блъснат. Дори по дръжките на вратите тече ток, който да спре тези, дръзнали да се опитат да влязат вътре.

Автомобилът, който сега е на работа при Доналд Тръмп има и ледник, в който има банки кръв от кръвната група на президента, при положение, че той бъде ранен и има потребност от незабавно преливане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР