снимки БулфотоПървата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова,

...
снимки БулфотоПървата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова,
Коментари Харесай

Мария Бакалова даде официално името на изследователския кораб Св. Св. Кирил и Методий

снимки Булфото

Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, публично стана кръстница на българския боен научноизследователски транспортен съд с бордови номер 421 - " Св. Св. Кирил и Методий ". В Деня на Св. Седмочисленици (Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий), който се отбелязва през днешния ден, в Пункт за базиране - Варна се организира тържественият обред по издигане на военноморския байрак и заграбване на име на плавателния съд, съобщи Българска телеграфна агенция.



За името на кораба бе разгласен конкурс, а от всички над 250 оферти комисия избра името " Св. Св. Кирил и Методий ".Плавателният съд е благосъстоятелност на Консорциум " Българска антарктическа база " Св. Климент Охридски " и научноизследователски транспортен съд ", чиито членове са ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ", Софийски университет " Св. Климент Охридски " и Български антарктически институт /БАИ/.



Основните задания, които плавателният съд ще извършва, са обезпечаване на българските национални антарктически експедиции, реализиране на научноизследователски действия от Националната стратегия за полярни проучвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, Българска академия на науките, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се употребява и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски просветителни институции. С него ще могат да се вършат и хидрографски проучвания за потребностите на Военноморски сили на Република България.
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР