Снимки БулфотоНа много места по плажовете са поставени табелки, че

...
Снимки БулфотоНа много места по плажовете са поставени табелки, че
Коментари Харесай

Булфото: Бездомни песове ръсят зарази между плажуващите по варненските плажове

Снимки Булфото

На доста места по плажовете са сложени табелки, че е неразрешено за домашни любимци.  Това несъмнено не се отнася за бездомните кучета, които си живеят в региона на плажовете и напълно необезпокоявано ръсят балхи и кърлежи по пясъка, където лежат почиващите с децата си. Но бълхите са най-малкият проблем на хората. Другата и сериозна опасност е кучешката тения, която се разнася от изпражненията на животните, написа Булфото.

По данни от СЗО България е с най-висока заболяемост на кучешка тения в цяла Европа. Болните в България са толкоз, колкото болните от всички страни на съюза взети дружно. 57 % от скитащите четириноги носят този паразит в себе си. 31 % са инвазираните с кучешка тения домашни кучета и 16 е процентът на ловните кучета.



Лекарите показват, че максимален спад на заболяемостта в страната е имало през 1956 година, когато се прави всеобщо евтаназиране на кучета поради бяс. След това през 98-ма година се бележи пик на болестта и по този начин до наши дни. Кучешката тения е извънредно рисков за индивида паразит, който води до трайно инвалидизиране и до гибел. За страдание в този момент настоящия, меко казано недомислен закон, връзва ръцете на общините да се оправят с казуса. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР