снимки: БулфотоБих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно

...
снимки: БулфотоБих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно
Коментари Харесай

Кирил Петков: Бих се радвал Гешев сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него

снимки: Булфото

" Бих се радвал основният прокурор, като създадем в този момент съдружно болшинство, да си даде самичък оставката, с цел да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от единствено себе си. Надявам се, че и той гледа сега ", тоова сподели съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков при договарянията за съдружно съглашение с " Демократична България ", " ИТН " и " Българска социалистическа партия за България ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Петков уточни, че на база цели и доктрина партиите в договарянията са " доста обединени ". По думите му България би трябвало да се трансформира в страната, която за най-кратко време е съумяла да изкорени корупцията. Според него, в случай че свалим равнището на корупция у нас до това на Словения, Брутният вътрешен продукт на страната ни ще се увеличи с 50 %. Петков добави, че корелацията сред корупцията и икономическо развиване е над 70 %. Той съобщи още, че е значимо обединението да се прави с мандат за четири години, с цел да са сигурни " вложителите в корупционния развой ", че идва един доста дълъг интервал, в който те няма да могат да употребяват публичните средства за персонални ползи.

Краткосрочната стратегия за битка с корупцията на " Продължаваме промяната " включва да има нова парламентарна комисия, която да се занимава с корупцията, която да изготви отчет за активността на КПКОНПИ и да даде законово съображение за промяната на управлението на комисията. Новата парламентарна комисия би трябвало да утвърди цели и тактики за работата на КПКОНПИ. Също и да преразгледа информацията за данни за закононарушения, осъществени от магистрати и внасяне на сигнал до Инспектората на Висш съдебен съвет.

От " Продължаваме Промяната " оферират още КПКОНПИ да се раздели на две комисии, като едната да сплоти дирекциите за противопоставяне на корупцията и определяне спор на ползи, а втората да се занимава с възобновяване на активи от лица, които не могат да потвърдят по какъв начин са се сдобили с имуществото си. Предлага се още КПКОНПИ да може да разпорежда инспекции на Национална агенция за приходите и ДАНС, както и да апелира в съда отводи на прокуратурата за формиране на производства по неин сигнал.
В краткосрочната стратегия на " Продължаваме Промяната " се включва още избор на нови членове на Инспектората на Висш съдебен съвет.

От Политическа партия показаха, че поддържат концепцията за това Висшият правосъден съвет /ВСС/ да се трансформира от непрекъснато настоящ в орган, който взима решения на обособени /временни/ сесии в границите на мандата си и да бъде подсилен от непрекъснато настоящи комисии.
Други акценти в програмата са закриване на профилираните съд и прокуратура, въвеждане на правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства, отчетност на прокуратурата, разбор на натовареността на съдилищата и прекрояване на правосъдната карта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР