Снимки: Американски изследователи и природозащитници се сблъскват заради подковоносните раци

...
Подковоносните раци се спускат в океана и в приливни басейни
Коментари Харесай

Подковоносните раци се спускат в океана и в приливни басейни повече от 400 милиона години, играейки жизненоважна роля в екосистемата на източното крайбрежие на Съединените щати, заедно с това, че е ценен артикул за риболовна стръв и медицински изследвания.

Неговата синя кръв се събира за медицински изследователи и се използва от производители на лекарства и медицински изделия за тестване за опасни примеси във ваксини, протези и интравенозни лекарства.

Раците се използват от риболовните екипи като стръв за улов на змиорки и морски охлюви. А яйцата им са критичен източник на храна за намаляващ подвид птици, наречен червен възел – мигрираща крайбрежна птица с ръждив цвят, включена в списъка на застрашените съгласно Закона за застрашените видове.

Конкуриращите се интереси предизвикаха сблъсък между изследователи, риболовни екипи и еколози за нови защити, предназначени да задържат повече от раците в околната среда.

При медицински изследвания животните се източват от кръвта си и се връщат на брега, но много от тях умират от кървенето. И стремежът за създаване на синтетични алтернативи все още не е успял да премахне постепенно употребата на раците.

Реколтата от подковообразни раци се очертава като критичен проблем за природозащитниците през последните години поради червения възел.

Птиците – които мигрират на около 30 577 км (19 000 мили) двупосочно пътуване от Южна Америка до Канада и трябва да спират, за да ядат по пътя – се нуждаят от по-силна защита на подковоносните раци, за да оцелеят, каза Бетани Крафт, старши директор за опазване на крайбрежието в обществото Audubon.

Крафт и други защитници на дивата природа казаха, че фактът, че насоките за боравене с раци са доброволни, а не задължителни, излага червения възел на риск.

„Да се ​​уверим, че има достатъчно гориво за тези птици по време на този огромен, безумно дълъг полет, е изключително важно“, каза Крафт. „Има много ясна връзка между подковоносните раци и оцеляването на червения възел през следващите десетилетия.“

Подкововите раци са събирани за използване като примамка и лекарство от Флорида до Мейн през годините, въпреки че най-големите реколти са в Мериленд, Делауеър, Масачузетс и Вирджиния. Според федералната риболовна статистика на САЩ, раците са били на обща стойност около 1,1 милиона долара в доковете през 2021 г.

Тази цифра е по-малка от видовете морски дарове като омари и миди, които рутинно струват стотици милиони долари. Ловците на подковообразни раци обаче са отдадени стопани на риболов, който доставя жизненоважен продукт, каза Джордж Топинг, рибар от Мериленд.

„Всичко, което правите в живота, идва от кръвта на подковоносния рак. Ваксини, антибиотици“, каза той. „Запасите от подковообразен рак са здрави.“

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР