Снимката е илюстративна.Астероид с размерите на товарен камион ще премине

...
Снимката е илюстративна.Астероид с размерите на товарен камион ще премине
Коментари Харесай

Астероид ще се премине покрай Земята в една от най-близките срещи някога

Снимката е илюстративна.
Астероид с размерите на товарен камион ще премине около Земята в една от най-близките срещи, регистрирани в миналото – на разстояние една десета от орбитата на множеството информационни спътници.

От НАСА оповестиха, че новооткритият метеорит ще премине на 2 200 благи (3 600 км) над южния завършек на Южна Америка в 19,27 ч. източно американско време в четвъртък (14:27 ч. българско време в петък).

От НАСО обявиха, че близкото прекосяване е без късмет да удари Земята. Дори и да се приближи доста повече, учените настояват, че по-голямата част от метеорита ще изгори в атмосферата, а по-големи части може да паднат като астероиди.

Системата на НАСА за оценка на заплахата от конфликт, наречена Scout, бързо изключи опцията за удар, съобщи нейният разработчик Давиде Фарнокиа, инженер в Лабораторията за реактивно придвижване на организацията в Пасадена, Калифорния.

„ Астероидът ще се приближи извънредно покрай Земята “, сподели Фарнокиа. „ Всъщност това е едно от най-близките приближавания на прочут обект наоколо до Земята, регистрирани в миналото. “

Откритият в събота метеорит, прочут като 2023 BU, се счита, че е с диаметър сред 3,5 м 8,5 м.

Той е видян за първи път от същия любител-астроном в Крим, Генадий Борисов, който през 2019 година откри междузвездна комета. В рамките на няколко дни астрономите от целия свят направиха десетки наблюдения, които им разрешиха да уточнят пътя на метеорита.

По време на прекосяването му този път ще бъде фрапантно изменен от земната гравитация. Вместо да обикаля към Слънцето на всеки 359 дни, той ще премине в овална орбита с дълготрайност 425 дни, съгласно НАСА.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР