Снимка: в.Ню Йорк таймсНай-големият вносител на петрол в света -

...
Снимка: в.Ню Йорк таймсНай-големият вносител на петрол в света -
Коментари Харесай

Китай ще търгува петрола в юани

Снимка: в. " Ню Йорк таймс "

Най-големият вносител на нефт в света - Китай, завърши подготовката за старта на Шанхайската комерсиална борса за фючърси на петрол, деноминирани в юани, предадоха организациите. Нефтените фючърси, деноминирани в юани на борсата, ще стартират още тази година, заяви представител на Шанхайската енергийна борса INE (International Energy Exchange). Борсовата търговия с петрол и деривати за петрол в този момент се организира на комерсиалната борса в Ню Йорк, Лондонската петролна борса и Дубайската стокова борса. Всички 3 тържища принадлежат към една група - група CME. През 2005 година Иран реши да сътвори петролна борса, само че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ненадейно наложи наказания против Иран и забрани на всички други страни да купуват нефт от Иран.
В сходство на цялата си национална философия и държание, китайците се готвят от дълго време за такава сериозна стъпка. Те към този момент са организирали търговия със златни фючърси, номинирани в RMB (ренминби юани, китайската национална валута) - от април 2016 година в Шанхай и от юли 2017 година в Хонг Конг, а в този момент и търговията с петролни фючърси, номинирани в RMB. Компанията, продаваща нефт или други артикули за юани по дълготраен контракт, ще може да купува фючърси на злато по едно и също време със сключването на контракта за сумата, която ще завоюва от продажбата на нефт (или стоки). Това значи, че юанът е гарантиран със злато. Досега имаше единствено една страна, която по този метод можеше да отбрани комерсиалните доходи от валутните съмнения - Съединени американски щати. Но Китай ще има преимущество в Ню Йорк и Лондон е невероятно да се купи физическо злато, единствено фючърси за злато, което нормално не е същото. Същевременно, на Шанхайската фондова борса ще можете да купите физическо злато.
За да стане това допустимо и с цел да провежда ликвиден пазар на физическо злато, през последните години Китай купи злато в големи количества, в действителност той изкупуваше цялото налично свободно злато на пазара и в този момент разполага минимум с 20 000 (двадесет хиляди) метрични тона злато. Въпреки, че сходно число се оспорва от мнозина наблюдаващи, факт е, че златният запас на КНР е най-големият в света. За съпоставяне, заявените запаси на Съединени американски щати са 8000 тона, на Германия - 3000 тона, а на Русия - малко под 2000 тона. Пазарът на петрола в юани би трансформирал значително международната търговия. Износителите на петрол (газ) ще могат да прехвърлят/деноминират своите златни и задгранични валутни запаси в юани. Иран към този момент го направи. Много е евентуално, това да сторят и Русия, Венецуела, Катар, Ангола.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР