Снимка УикипедияОт Палестинското движение ХАМАС обявиха началото на трета интифада*

...
Снимка УикипедияОт Палестинското движение ХАМАС обявиха началото на трета интифада*
Коментари Харесай

Безумие! Хамас обяви началото на третата каменна война

Снимка Уикипедия

От Палестинското придвижване ХАМАС оповестиха началото на трета интифада* след решението на Съединени американски щати да признае Йерусалим за столица на Израел. Това оповестиха международните медии, базирайки се на прессекретаря на придвижването Абдулатив Алкана.

" Обявихме началото на трета интифада, с цел да продължат митингите с вярата Съединени американски щати да анулира своето решение. В бранш Газа митингите се усилват. Това е трета интифада ", съобщи Алкана, написа Блиц.

Той даде обещание нов " Ден на гнева " против решението на Америка. " Протестите ще не престават и на Западния бряг на река Йордан, и в бранша Газа, и в Йерусалим. Протестираме против признанието от Америка на Йерусалим за столица на Израел. Смятаме че това е столицата на Палестина. Надяваме се, че митингите ще се развиват още и още ", съобщи прессекретарят.

Американският президент Доналд Тръмп на 6 декември разгласи за признаването на Йерусалим за столица на Израел и подписа закон за преместването на американското посолство в Тел Авив. Това докара до всеобщи митинги на палестинците, което доближи пик на 8 декември - " Денят на гнева ", когато при вълнения пострадаха над 250 души.

Справка на Блиц: Първата интифада е въстание от 1987-1991/1993. Понякога е наричана " каменната война ", защото палестинците, употребявали главно камъни, с цел да не ги обвинят в тероризъм, а също и други спонтанни (не-огнестрелни) оръжия. 

Втората интифада стартира през 2000 година, откакто израелският министър председател Ариел Шарон и неговите поддръжници посетиха Храма на хълма. Тогава интензивността на нтифадата стартира да понижава, само че обстановката в зоната на палестинско-израелския спор към момента е нестабилна.

Припомняме, " Хамас " е акроним за Ха̀ракат ал-Мука̀ууама ал-Исла:мѝйя (на арабски: Ислямско придвижване за опозиция. На арабски значи блян, порив. Това е палестинска паравоенна и политическа организация.

Основана е от Ахмед Ясин и Мухаммед Таха в края на 1987 година като издънка на Мюсюлманското приятелство. Базата на Хамас е в линията Газа, само че организацията води интервенции и на Западния бряг. Хамас е считана за терористична организация от Съединени американски щати, Израел и Европейския съюз. Голяма част от популацията на Палестина поддържа придвижването за опозиция.

* " Интифада " е арабски термин и значи " въстание " и " национално въстание ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР