снимка: УикипедияНа този ден през 1550 г. от Америка в

...
снимка: УикипедияНа този ден през 1550 г. от Америка в
Коментари Харесай

7 юли: Европейски ден на шоколада

снимка: Уикипедия

На този ден през 1550 година от Америка в Испания е доставена първата партида от обичания ни шоколад. Ето за какво тази дата е определена от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които вършат шоколад. Те го назовават храна на боговете и го свързват с богинята на женската плодовитост.

Предполага се, че името " шоколад " идва от " chocolatl " на ацтекския език Нахуатъл - от " xococ " - горчив и " atl " - вода или напитка.

Първото шоколадово блокче е направено от едвам през 1842 година от Джон Кадбъри - (английски квакер) на който му хрумнало да направи корав шоколад, едвам по-късно в Швейцария, Даниел Петер прибавя мляко към шоколада и по този начин основава продукта, през днешния ден прочут като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си приблизително към 10 000 шоколадови блокчета шоколад. Повечето хора не осъзнават, че приятният усет на шоколада се дължи само на химичните му реакции, тъй като точката на размразяване на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, заради което шоколадът безусловно се топи в уста.

Шоколадът, изключително обогатен с флаваноли и стерини, е измежду най-хубавите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да понижи с до 5,3% количеството на " неприятния " (LDL) холестерол и да възстановява кръвното си налягане, настояват кардиолози от Съединени американски щати.

Въпреки че ставките на какаото като цяло са потребни за хората, късче шоколад оказва вредено въздействие при кучетата, даже може да бъде смъртоносно за кученца и дребни породи кучета. Шоколадът е мощно отровен и за папагалите.

 

Obekti.bg

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР