Снимка: СЕГАУчени, общественици и индустриалци, обединени в сдружение Инициатива Единение,

...
Снимка: СЕГАУчени, общественици и индустриалци, обединени в сдружение Инициатива Единение,
Коментари Харесай

Учени, общественици и индустриалци обявиха неотложни мерки за реализиране на националните приоритети

Снимка: СЕГА

Учени, общественици и индустриалци, обединени в съдружие " Инициатива Единение ", показаха обществено своите " Неотложни ограничения за установяване и осъществяване на национални цели и цели на България ". Сред водещите фигури на сдружението са някогашният ръководител на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров и историкът учен Георги Марков.
От сдружението са безапелационни, че не преследват политически цели, а желаят да показват основа за полемики, посредством които да се формулира и одобри " консенсусна национална рамка от цели и цели с небосвод 20-25 години ", ангажиращи цялата нация, държавния и частния бранш за тяхното реализиране. Материалът ще бъде възложен на всички членове на Министерския съвет, на парламентарните и извънпарламентарните партии. Сдружението планува да организира и редица срещи и полемики в страната. " Надяваме се, че това, което ще се чуе от страната, ще накара много от политиците да премислят своето държание ", съобщи Стефан Воденичаров.
" Държавата няма единна визия за бъдещето й, а България жадува за единство, за възобновление и запазване на българския дух, нация и страна, за цели, които да съберат силите на всички български жители. Пазарът е главен фактор, само че историческото, а и актуалното развиване на света, недвусмислено демонстрира, че страната не би трябвало да абдикира от своите функции и отговорности за развиването на стопанската система и обществото и би трябвало да работи в полза на всеки жител, а не в полза на разнообразни частни или държавни монополи ", считат в " Инициатива Единение ".
В сферата на държавността и институционалния ред сдружението натъртва на нуждата от въвеждане на пълноценно и функциониращо електронно държавно управление, оптимизация на администрацията и редуциране на непотребните звена, понижаване на Данък добавена стойност за книги, самун и медикаменти до 10%, прекачване на 50 на 100 от приходите от налози и такси в общините и въвеждане на самостоятелната конституционна тъжба.
Като ограничения за икономическото развиване оферират акцент върху експортно-ориентираните браншове на промишлеността, основаване на Национален холдинг на държавната благосъстоятелност, който да се ръководи на пазарен принцип, предприемане на ограничения против монополите - частни и държавни, финансово стимулиране на научно-изследователската активност и на предпочитаните стопански браншове.
Правосъдната промяна би трябвало да започва с конституционна смяна, която да ограничи оптимално членовете на Висшия правосъден съвет, избирани от Народното събрание, считат от " Инициатива Единение ". Предлагат и възобновяване на двуинстанционната система на правосъдно произвеждане посредством сливане на районните и окръжните съдилища в 50 до 70 първоинстанционни съдилища и основаване на 9 апелативни съдилища като дефинитивна инстанция по делата. По отношение на прокуратурата упорстват за " качествена децентрализация ", която схващат като отговорност на всеки прокурор за дадения му случай и самостоятелност при решаването му.
За образованието оферират въвеждане на по-дълга образователна година в дни, по-къса лятна почивка, само че с повече ваканции през годината. Акцентът на образованието в междинното обучение следва да бъде изместен върху професионалното обучение, а във висшето - в подготовката на експерти, които са действително нужни на пазара на труда и стратегическите браншове на стопанската система.
Здравеопазването считат, че ще се усъвършенства, в случай че се анулира регистрацията на държавните и общинските лечебни заведения и на общопрактикуващите лекари по Търговския закон, ревизира се моделът на финансиране на здравната система и се вкара електронната регистрация и надзор във всички нейни детайли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР