снимка PixabayБългарското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с

...
снимка PixabayБългарското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с
Коментари Харесай

Ремдесивирът може да е опасен за пациентите с COVID-19, твърдят наши светила във фармацията

снимка Pixabay

Българското научно сдружение по фармация не предлага лекуване с Ремдесивир на пациенти с лека и умерено тежка форма на COVID-19.  Професор Георги Момеков, дфн, ръководител на УС на Българското научно сдружение по фармация и началник на Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология във Фармацевтичен факултет при МУ-София изпрати мнение до министъра на опазване на здравето доктор Стойчо Кацаров  по отношение на лекуването на приети в болница пациенти с COVID-19 с Ремдесивир.

Според него  за пациентите с лек или умерено тежък COVID-19 и без потребност от респираторна поддръжка, лекарството не предлага забележителна изгода, а при пациенти на апаратна вентилация има даже неподходящо повлияване във връзка с някои от сериозно значимите параметри. Това се споделя с известие от здравното министрество.

Проф. Георги Момеков акцентира, че използването на Ремдесивир без отчитане статуса на пациента и изключително при занемаряване на естествения ход на заболяването, е нерационално, като следва да се има поради, че отвън групите, при които се чакат изгоди от лекуването, в някои случаи съотношението полза-риск не е позитивно. По думите му препаратът е евентуално хепато- и нефротоксичен, а неотдавна в продуктовата характеристика  е прибавен рискът от брадикардия, като непряк резултат от лечението. Затова ролята на Ремдесивир в основаното на доказателства лекуване на COVID-19 сега би следвало да бъде лимитирана до приетите в болница пациенти с висок риск от хипервъзпаление и градация до тежка форма, които са диагностицирани до 10 дни от началото на болестта и изискват суплементиране с О2, само че не и апаратна вентилация, написа още в мнението.

Според професор Момеков свръхупотребата на медикамента отвън дефинираните основани на доказателства рекомендации, носи освен отрицателни стопански последствия, само че действително основава предпоставки за отнемане популацията, която би имала изгоди от лекуването, от достъп до Ремдесивир при в същото време използване на лекарството при пациенти, при които рискът от странични резултати е по-голям от предстоящите изгоди.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР