Снимка: PexelsЛабораторен експеримент с механични манекени и хора устанаво, че

...
Снимка: PexelsЛабораторен експеримент с механични манекени и хора устанаво, че
Коментари Харесай

Лабораторен експеримент с манекени и хора установи, че маските предпазват до 99,9 процента

Снимка: Pexels

Лабораторен опит с механични манекени и хора устанаво, че маските за лице понижават риска от разпространяване на огромни капчици, свързани с COVID-19, при говорене или кашляне с до 99,9%. Това оповестиха експерти, представени от Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС.

Жена, която стои на два метра от кашлящ мъж без маска, ще бъде изложена на 10 000 пъти повече такива капчици, в сравнение с в случай че той носи такава, даже да е единствено на половин метър от нея., оповестяват в списанието Royal Society Open Science.

" Няма повече никакво подозрение, че маските за лице могат фрапантно да понижат дисперсията на евентуално натоварени с вируси капчици ", съобщи пред AФП Игнасио Мария Виола, специалист по приложна динамичност на течностите в Университета в Единбург.

Големите респираторни капчици – които работят като снаряди, преди да бъдат притеглени към земята от гравитацията – се считат за главен мотор на предаването на SARS-CoV-2, означи той. По-малките, от време на време наричани аерозолни капчици, могат да останат да висят във въздуха за по-дълги интервали.

" Непрекъснато издишваме цяла гама от капчици, от такива с микроразмери до милиметър ", сподели Мария Виола. " Някои от капчиците ще падат по-бързо от други ” според от температурата, влажността и изключително скоростта на въздуха, сподели той.

Изследването се концентрира върху частици с диаметър по-голям от 170 микрона – почти два до четири пъти по-широки от човешки косъм. Аерозолните частици, които са склонни да следват течения във въздуха, нормално се разказват като по-малки от 20 или 30 микрона.

Капките със междинен размер могат да се държат по двата метода, откри изследването.

" Ако носите маска, вие смекчавате предаването на вируса с 10 пъти по-малко ", сподели Мария Виола. " В нашето изследване, за по-големите капчици, които измерваме, приказваме за 99,9% по-малко. ”

Според Института за здравни метрики и оценки (IHME) в Сиатъл, Вашингтон, 55 000 живота могат да бъдат избавени в Съединените щати през идващите четири месеца, в случай че бъде призната политика за универсална приложимост на маски.

Маските служат главно за понижаване на излъчванията на натоварени с вируси капчици от хората, когато кашлят, кихат, пеят, приказват или просто дишат, само че те също могат да оказват помощ за попречване на вдишването на капчици от лицето, което ги носи. " Платнените маски освен дейно блокират множеството огромни капчици – 20-30 микрона и по-големи – само че те също могат да блокират издишването на фини капчици и частици, също постоянно наричани аерозоли.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР