Снимка: PexelsБлизо 700 млн. лв. са стигнали дълговете на държавните

...
Снимка: PexelsБлизо 700 млн. лв. са стигнали дълговете на държавните
Коментари Харесай

Дълговете на болниците близо 700 млн. лв. само за първите 6 месеца от годината

Снимка: Pexels

Близо 700 млн. лева са стигнали задълженията на държавните и общинските лечебни заведения за първите 6 месеца от 2020 година От тях над 150 млн. лева са просрочени. Това стана ясно от отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния надзор през днешния ден, написа " 24 часа ".

Малко над половин милиарда лева са задълженията на държавните лечебни заведения, от които просрочени са близо 130 млн. лева Дълговете на общинските лечебни заведения пък са в размер на 149,9 млн. лева, от които просрочени – 32,3 млн. лева, добави здравният министър. Той отговори на въпрос на депутатът от Българска социалистическа партия Дора Янкова.

„ Пандемията с COVID-19 сложи лечебните заведения пред съществени провокации, в това число и финансови. Предприетите противоепидемични ограничения, отложиха лекуването на редица хронични болести, които не изискват неотложност. Това понижи активността и надлежно приходите на лечебните заведения с близо 16% по отношение на първите 6 месеца на 2019 година “, изясни министърът една от аргументите, в допълнение довела до усложненото положение на лечебните заведения.

Проф. Ангелов призна, че през последните месеци напъните на институциите, в това число здравните, са били ориентирани към справяне с епидемията, само че в този момент страната е подхванала редица механизми, посредством които ще подкрепи лечебните заведения, в това число и общинските, напомни той. Това ще стане посредством междинното нарастване от 10% на клиничните пътеки, посредством спомагателното финансиране за поддържане на инфекциозните отделения, както и посредством спомагателните 6 млн. лева, които ще получат общинските лечебни заведения по линия на разпоредба 3 за неподходящи условия.

„ Вчера организирах среща с Националното съдружие на общините. С тях стигнахме до консенсус, че те ще изготвят логаритъм за разпределението им и то ще бъде консенсусно. Те като финансови притежатели, знаят къде има най-големи проблеми и къде каква нужда от средства има “, сподели проф. Ангелов.

„ Опитайте се да сте министъра, който ще поддръжка общинското опазване на здравето, тъй като то е значимо “, обърна се към него най-после Дора Янкова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР