Снимка: Pexels10 адмирали от запаса бяха арестувани в Турция, съобщава

...
Снимка: Pexels10 адмирали от запаса бяха арестувани в Турция, съобщава
Коментари Харесай

Арестуваха 10 адмирали в Турция, подписали Конвенцията от Монтрьо

Снимка: Pexels

10 адмирали от запаса бяха задържани в Турция, оповестява държавната Анадолската организация. Причината е, че са подписали изказване, в което се удостоверява смисъла за турската сигурност на Конвенцията от Монтрьо, предопределена да предотврати милитаризацията на Черно море, заяви държавната Анадолска организация.

Изявлението, подписано от 104 някогашни високопоставени военноморски чиновници, провокира реакция от страна на управляващите, които го видяха като директно предизвикателство от военните към цивилното държавно управление. Четирима други обвинени са призовани да рапортуват на полицията в границите на три дни като част от следствието на изказването.

Говорителят на президента Ибрахим Калън настоя, че изказването имало белезите на боен скрит план за събаряне на държавното управление. " Група пенсионирани бойци се слагат в смешно и окаяно състояние с изказването си, което повтаря времената на военния прелом ", акцентира той. Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година, урежда потреблението на проливите Босфора и Дарданели от товарни кораби от други страни. Тя дава на Турция надзор над проливите в границите на нейните граници и мирновременна обстановка подсигурява достъп на цивилен кораби.

Също по този начин тя лимитира достъпа на военни кораби. Турция възнамерява да построи голям канал, свързващ Черно море северно от Истанбул с Мраморно море на юг, който турски представител съобщи, че няма да бъде обзет от конвенцията.

" Монтрьо даде на Турция опцията да резервира неутралитета си по време на Втората международна война. Ние сме на мнение, че е належащо да се заобикалят всевъзможни изказвания и дейности, които биха могли да доведат до разискване конвенцията от Монтрьо, значим контракт от позиция на оцеляването на Турция ", се споделя в изказването на пенсионираните военни чиновници. Адмиралите са обвинени в скрит план против държавната сигурност и конституционния ред, заяви новинарският уебсайт Haberturk.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР