Снимка: PexelsБългарският лекарски съюз ще проведе през предстоящата седмица среща

...
Снимка: PexelsБългарският лекарски съюз ще проведе през предстоящата седмица среща
Коментари Харесай

Лекари и министерство ще обсъждат казуса задължителен PCR за постъпване в болница

Снимка: Pexels

" Българският лекарски съюз ще организира през идната седмица среща с Министерството на здравеопазването и с Националната здравноосигурителна каса, на която ще бъде разисквано предлагането всички постъпващи в болница да бъдат тествани с PCR тест за SARS-CoV-2. Смятаме, че би трябвало да има предварителна защита... Не е редно парите за проби да се заплащат нито от лечебните заведения, нито от пациентите ". Това сподели пред БНР доктор Стоян Борисов, основен секретар на БЛС. 

Той разясни, че нито един от тестванията, които се вършат, не дава 100% гаранция: 
" Ако се вършат проби, ние предлагаме скринингови проби, ще има предотвратяване, другояче могат да избухнат епидемии в страната, могат да бъдат обхванати лечебни заведения. Тогава може да сътвори огромен проблем за опазването на здравето ". 
С коментар по тематиката в предаването " Неделя 150 " се включи и доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето:
" В основата на казуса е неналичието на ясна оценка какво е Covid-19. Експертите би трябвало да кажат – това рискова заразна болест ли е, или не е. Ако не е рискова заразна болест, няма потребност да се тестват хората. Ако е, то първото място, на което би трябвало да се тестват пациентите, са лечебните заведения. Идваме до въпроса кой би трябвало да заплати тези проби. Трябва да ги заплати нашият застраховател. Според мен в бюджета на НЗОК има задоволително средства, с цел да посрещне този разход - за първите шест месеца на годината Здравната каса е изплатила 200 млн. лв. по-малко, към 140 млн. лв. не е платила на лечебните заведения ". 
БЛС ще изиска прецизен логаритъм – протокол за държание за придвижването на пациент, който е подозрителен за Covid-19. 
И съгласно доктор Кацаров, и съгласно доктор Борисов цената на клиничната пътека за лекуване на заболяването в размер на 618 лв. е " незадоволителна ". 
" Вчера се заяви за случаи с пациенти, чието лекуване коства 7000-8000 лв.. Категорично ще настояваме за повишение на цената на клиничната пътека. Когато болен е настанен в поделение, откакто се усъвършенства, той не се изписва, до момента в който не се получи негативен тест. Оказва се, че пробата става отрицателен от време на време даже след 20 дни, а този човек стои в болница и се води болен. Ние ще желаяме този режим на изписване да бъде омекотен. Този човек може да се следи под карантина у дома ", акцентира доктор Стоян Борисов. 
По думите на доктор Кацаров рецесията в България е неприятно ръководена поради " неналичието на ясна оценка, по тази причина и тичаме след събитията ": 
" Правителството позволи груба неточност при започване на рецесията, когато заложи на страха като мярка за ограничение на разпространяването. Беше реализирано това хората да бъдат уплашени. Но този метод има голям минус, тъй като този боязън рано или късно минава, изключително когато видиш, че ограниченията, които се ползват, не са съответни на риска. Веднъж минал, си изпуснал опцията да въздействаш на хората. Ако беше определен методът да се влияе на разсъдъка, може би нямаше да има бърз резултат първоначално, само че щеше да е по-траен ".  

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР