Снимка: ПетелЗа лавинна опасност предупреждават от Българска Лавинна Асоциация в

...
Снимка: ПетелЗа лавинна опасност предупреждават от Българска Лавинна Асоциация в
Коментари Харесай

Умерена лавинна опасност в Банско

Снимка: Петел

За лавинна заплаха предизвестяват от Българска Лавинна Асоциация в 8.00 часа тази заран. Тя въпреки всичко е умерена в горския пояс и забележителна в преходния и алпийския над Банско.

През нощта е духал мощен вятър от юг-югоизток със скорост до 11 м/с на 2550 метра надморска височина, и към 15 м/с по билата. Днес температурите се повишават бързо и се чака да са доста по-високи от тези в понеделник. Поради това, през днешния ден лавинната заплаха остава забележителна в алпийския и преходния пояс.

Като първи лавинен проблем от Българска Лавинна Асоциация регистрират снежна дъска от навят сняг.

Съветът е да се заобикалят скатове с изложби изток-североизток-север-северозапад, изключително стартови зони на лавини, само че и други по-малки скатове с теренни клопки. Макар и да се трансформират по-бързо напролет тези навявки ще са проблем през днешния ден през целия ден. Отцепването им от човешко натоварване, изключително в първата половина на деня е мощно евентуално и не е изключено да следим естествени лавини.

Като втори лавинен проблем специалистите означават приключвания от влажен сняг.

С повишаване на температурите ще се освобождава вода в горната част на снежната завивка. Изтичания от влажен сняг във всички пояси и на всички изложби са сигурни и следва да се взимат поради в избора на терен и евентуалните последици, изключително в следобедните часове.

Не е изключено освобождението на вода в снежната завивка поради стоплянето да е толкоз интензивно, че да следим и мокри дъски тук-там, където новият сняг от последните дни е паднал върху ледена основа.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР