Снимка: ПетелКлуб Просперитет излезе с отвореното писмо до Агенцията за

...
Снимка: ПетелКлуб Просперитет излезе с отвореното писмо до Агенцията за
Коментари Харесай

Клуб Просперитет призова да се спре безконтролното раздаване на бонуси в държавната администрация

Снимка: Петел

Клуб " Просперитет " излезе с отвореното писмо до Агенцията за държавна финансова ревизия, министъра на финансите и министър-председателя. В него те призовават да се спре безконтролното разпределяне на бонуси в държавната администрация.

Ето и цялостният текст:

" През годините стана процедура в редица висши държавни органи, учредени със специфичен закон, в края на бюджетната година осъществените " икономии " по бюджета да се раздават на висши служители под формата на 13 и 14 заплата и/или финансови
бонуси. Правните учредения за това са извънредно противоречиви.

Особено объркващ е казусът от предходната година с Централната изборна комисия, за която стана обществено известно, че с изключение на 13 и 14-та, членовете й са си раздали и 15 и 16 заплата! И то при категорично написан в член 52 от Изборния кодекс месечен размер на възнагражденията им, без опция членовете на ЦИК с тяхно лично решение и/или признати от същите тях вътрешни правила за работата на комисията, да си разпределят спомагателни хонорари.

Нещо повече - обществено известно стана, и че ежемесечните наеми за жилищата на няколко от членовете на ЦИК, както и разноските им за таксиметров превоз, също се поемат от бюджета на комисията, т.е. от българските данъкоплатци?!

Тази година явно още веднъж няма да е изключение. С Протоколно решение 258/24.11.2020, в т. 5 - " Разни ", комисията е гласувала още веднъж спомагателни хонорари на членовете си! Не по-малко скандално е написаното в Протоколно решение 257/17.11.2020 (стр.50) пазаруване на 19 броя нови мобилни телефона на обща стойност 26 416 лева, или по към 1400 лева броя!

Придобиването на сходен висок клас мобилни апарати от висшите държавни служители припомня позабравения скандал " Верту " с депутати от 41-то Народно събрание, когато част от националните избраници бяха снимани със скрита камера в работно време на " ВИП " -събитие. Присъствието им на това събитие имаше единствената цел да се снабдят гратис със скъпата движимост.

Подобни практики за безотговорно харчене в края на бюджетната година, без връзка с действителните резултати от осъществената работа, не са непознати и на доста от останалите висши държавни органи, учредени със специфичен закон - Комисия за защита на конкуренцията, КРС, КЕВР, КФН, и така нататък

Намираме тези практики за безусловно неприемливи, изключително във времена на пандемия и дефицити!

Предвид гореизложеното, на съображение член 2 във вр. с член 4, т. 1 от Закона за държавната финансова ревизия, ви сезираме с гледище да извършите предварителна инспекция по отношение на желанието за сходни разноски на обществени средства в гореизброените и останалите бюджетни организации, подлежащи на надзор пред вас. Настояваме и да дадете наложителни инструкции с оглед тяхната възможна незаконност.

При определяне на сходни практики, съответното държавно ведомство да бъде тествано и 3 години обратно, като при определяне на нерегламентирано харчене на средства в интерес на висши служители, те бъдат задължени да ги възстановят!

Клуб " Просперитет ":

Калин Манолов - публицист
Мартин Димитров - макроикономист
Христослав Ангелов - микроикономист
инж. Бойко Бочев - предприемач
Николай Кюркчиев - икономист
Петър Славов - юрист
Йордан Стоянов - IT експерт

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР