Снимка: Петел, архивНяма друга страна в Европа, която да е

...
Снимка: Петел, архивНяма друга страна в Европа, която да е
Коментари Харесай

Гpъцĸитe мeдии cъoбщaвaт, чe в мoмeнтa нaд 300 xoтeлa ca oбявeни зa пpoдaжбa

Снимка: Петел, списък

Няма друга страна в Европа, която да е толкоз подвластна от туризма, колкото Гърция. Според разнообразни калкулации, делът на този отрасъл в гръцкия Брутният вътрешен продукт възлиза на 25-30 %. Гръцката емисионна банка оповестява, че през 2019 година страната е била посетена от над 31 милиона задгранични туристи, като най-вече са били германците, британците и французите.

Сред балканските туристи в Гърция най-многобройни са румънците, следвани от сърбите и българите, като единствено българите са изхарчили 281 милиона евро. А всички туристи са оставили общо цели 18 милиарда евро - приблизително по 580 евро на човек. С най-широки пръсти са били туристите от еврозоната, които са харчели по към 700 евро. При германците сумата е даже 734 евро, предава. 

Пандемията опустоши туризма

В момента обаче туристическият отрасъл в Гърция претърпява сериозна рецесия. Приходите в интервала януари-октомври 2020 година са спаднали с цели 77%. Премиерът Мицотакис също пресметна неотдавна, че през 2020 туризмът е съумял да създаде едвам 20-25% от предстоящите доходи. За тази година Мицотакис се надява да бъдат достигнати 50 %. Президентът на Сдружението на хотелиерите Григорис Тасиос също се надява на светлина в края на тунела и чака завръщането на първите туристи още за католическия Великден на 4 април и за православния на 2 май. Надеждите си гръцкият туризъм свързва и с бързото имунизиране на хората във Англия и в Израел, откъдето се чака възходящ брой туристи. Гръцкият и израелският министър председател към този момент подписаха съглашение за двустранно признание на имунизационните документи, което влиза в действие през март или април. През 2019 година Гърция беше посетена от 700 000 израелски туристи, а през предходната година се чакаха даже 1 милион. Но коронавирусът обърка сметките.

" Едно е несъмнено: в случай че и тази година изгубим туристическия сезон, това ще ни пречупи гръбнака ", предизвестява Тасиос. Основание за опасенията му дава освен закъсняващият старт на тазгодишния туристически сезон, само че и трагичното състояние на стотици хотелиери, които към този момент втора година стоят без клиенти. Гръцките медии оповестяват, че сега над 300 хотела са оповестени за продажба.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР