Снимка: ПДИ В деветнайсетгодишната история на Закона за достъп до

...
Снимка: ПДИ В деветнайсетгодишната история на Закона за достъп до
Коментари Харесай

Гражданите – все по-уязвими от тиранията и административния произвол, сочи доклад

Снимка: ПДИ
В деветнайсетгодишната история на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) в никакъв случай жителите не са били поставяни в толкоз уязвимо състояние във връзка с правото им на достъп до социална информация. Изводът е на изпълнителния шеф на Програма Достъп До Информация (ПДИ) Гергана Жулева, изработен при представянето на деветнайстия годишен отчет за положението на достъпа до информация в България, написа zaistinata.com.

``
реклама

Докладът с изключение на оценки и разбори, съдържа съответни рекомендации най-много по отношение на правната уредба по повод достъпа до информация.

Документът показва още резултатите от изследване на интернет страниците на 564 органа на власт в България, по какъв начин институциите съблюдават отговорностите за интензивно издание на информация и разказва трендовете в правосъдната процедура при делата, формирани за отвод от социална информация.

Промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с които бе отнета  възможността за втора правосъдна инстанция по делата за отвод на информация са удостоверение за отвращение на ръководството да бъде транспарантно и отчетно пред жителите и да обезпечи действителна предварителна защита на корупцията, счита Гергана Жулева. С този си акт ръководещите показват отвращение да служат на жителите, „ които имат действително защитими права и силата да реализират свободен избор. Подобно намаляване на отбраната на жителите във взаимоотношението им с страната не употребява различен интерес, с изключение на улеснението на трендовете на робия, административен произвол, злоупотреби с обществени средства и кавга с инакомислещите “.

Управлението нанесе „ един от най-мощните удари върху демократичната система и отбраната на главните права на жителите и юридическите лица от 1989 година до момента и съставлява сериозна крачка обратно в посока на властническата страна, в която липсва съответен надзор върху законността на актовете и дейностите на администрацията и господство на закона “, написаха от ПДИ през лятото на 2018 година в искане до президента да наложи несъгласие върху измененията в Административнопроцесуален кодекс и ги върне в Народното събрание за ново гласоподаване. Искането бе подкрепено от петдесет неправителствени организации, президентът наложи несъгласие, което бе преодоляно през септември м.г. „ след нормалното „ стягане на редиците и след чуване на мненията на голям брой цивилен организации в правната комисия, единомислещо призоваващи за преразглеждане на текстовете, само че без отзвук и резултат “.

Всъщност въпросните промени бяха гласувани без наложителното по закон публично разискване и непосредствено на второ четене.

От ПДИ предлагат да бъде възобновена пълноценната отбрана на правото на достъп до информация като се върне опцията две самостоятелни инстанции да преглеждат тъжби против отвод от информация, както и да се сътвори самостоятелен орган – комисар или комисия, който да преглежда тъжби за отказана информация като първа инстанция.

Управляващите да намерят прецизен баланс сред правото на информация и отбрана на персоналните данни, предлагат от ПДИ.

Намирането на баланс сред правото на достъп до информация и отбраната на комерсиалната загадка, тъй че да се запазят целите на правилата на неприкритост, бистрота и отчетност на държавните органи пред жителите, също е една от рекомендациите на фондацията.

Според ЗДОИ информацията, която съставлява комерсиална загадка, може да послужи като съображение за ограничение на правото на достъп до социална информация единствено в случаите, когато нейното даване или разпространение би довело до нелоялна конкуренция сред търговци. Това предписание не важи в случаите на надделяващ публичен интерес, само че има потребност от прецизиране на понятието комерсиална загадка.

На държавното управление от ПДИ предлагат да предприеме стъпки за присъединение към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до публични документи, а на Народното събрание да обезпечи действителна бистрота в законодателния развой, като се създадат нужните промени в правилника за организацията и активността му.

С цялостния текст на отчета може да се запознаете тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР