Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос Днес в 14:34 ч.

...
Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос Днес в 14:34 ч.
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса рекордни за страната 43 спътника!

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

Днес в 14:34 ч. българско време беше извършено сполучливо изстрелване на съветска ракета “Союз-2.1б ” от новия космодрум Восточний. На борда се намираше главен потребен товар – метеорологичен сателит “Метеор-М ” №2-3, както и още 42 микроспътника. От тях 39 бяха издигнати в Русия, тъй че днешният полет сложи връх по максимален брой съветски галактически апарати, изведени в космоса едновременно.

Важно е да се подчертае, че този връх стана вероятен единствено тъй като огромна част от останалия свят отхвърли да извозва спътниците си с съветски ракети в отговор на войната в Украйна. Само три от изведените през днешния ден спътници бяха задгранични – един на ОАЕ, един на Малайзия и един на Беларус.

“Метеор-М ” №2-3 е петият метеорологичен сателит от серията “Метеор ”, която бе въведена в употреба през 2009 година. В това число броим и един крах през 2017 година. Задачата на новия сателит е да следи времето в световен мащаб, озоновия пласт и да мери океанските температури. Според слуховете може да намира и военно приложение.

Както написа галактическият публицист Анатолий Зак, днешният връх за Русия е неоспорим, само че страната заплаща тежка цена за това. Тъй като руснаците бяха сложени в изолираност след войната в Украйна, компанията Главкосмос (организацията на Роскосмос, занимаваща се с комерсиални услуги) се обърна към вътрешния пазар. И въпреки че в действителност през днешния ден бяха изведени максимален брой съветски апарати от началото на галактическата конкуренция, действително дребна част от потенциала на ракетата бе ангажиран. Иронично, също по този начин множеството от тези съветски спътници са издигнати чрез западни технологии, най-много посредством стандарта CubeSat.

Общо 16 от спътниците са образователни, издигнати в границите на плана “Спейс-Пи ”, който е спонсориран от Московския фонд за нововъведения. Допълнително Роскосмос финансира още девет академични спътника в границите на програмата УниверСат. Девет спътника бяха на частната компания Спутникс – една от дребното успяващи комерсиални компании в Русия.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР