Снимка: Marta Georgieva/FacebookПлочата на МОЧА – Монумент на окупационната Червена

...
Снимка: Marta Georgieva/FacebookПлочата на МОЧА – Монумент на окупационната Червена
Коментари Харесай

Счупиха плочата на МОЧА ден преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна

Снимка: Marta Georgieva/Facebook
Плочата на МОЧА – Монумент на окупационната Червена войска, с публично име Паметник на Съветската войска е била счупена. Това излиза наяве от фрагменти, оповестени във Фейсбук общността „ Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на руската войска “.

За случилото се е арестуван 61-годишен мъж, за който се твърди, че е блъснал с чук по плочата, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Утре – на 24 февруари, се навършва една година от нахлуването на Русия на територията на суверенна Украйна. Няколко цивилен шествия са планувани в София по случая. Едно от тях е на съдружие „ БОЕЦ “, които в 18:30 часа ще се събират пред Президентството, с цел да препотвърдят „ своята поддръжка за Украйна “ и да продължат „ съпротивата си против пълзящия путинизъм и марионетките на Кремъл “, показват от сдружението.

Украинската общественост у нас ще се събере малко преди този момент – в 18:00 часа, на същото място – пред постройката на президента.

В София се готви и шествие, което ще тръгне в 19:00 часа от Президентството и ще стигне до Орлов мост.

Демонстрации против съветския гнет се готвят още във Велико Търново – в 17:30 часа пред общината, в Пловдив – от 18:00 часа пред църквата „ Св. Богородица “ в Стария град, в Русе -от 17:30 часа на пл. „ Александър Батенберг “ 3, против Регионалния исторически музей, във Варна – на 25 февруари пред общината от 14:00 часа.

Искане за разглобяване на руските монументи и у нас има от години. Така да вземем за пример МОЧА години наред съумява да бъде непокътнат, макар гражданските претенции за ремонт.

От началото на войната на Русия в Украйна въпросът за демонтажа на МОЧА беше повдиган неведнъж на всяко шествие в поддръжка на Украйна. Властите в Столична община обаче настойчиво не реагира на настояванията за ремонт, макар че решение за преместването на монумента на окупиралата ни след 1944 година Русия е признато от Столичния общински съвет още при започване на 90-те години на предишния век.

Събратът на МОЧА – Альоша в Пловдив, също съумява да бъде непокътнат години наред.

И двата паметника постоянно са употребявани като основа за изобразяване на графити с най-различна политическа тема. Наричани от някои „ вандалски прояви “, те са израз на публичното неодобрение към дейностите на Русия в предишното и през днешния ден. Особена известност получават няколко арт интервенции с публични и политически послания, направени от 2011 година насам. 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР