Снимка: Lira.bgНа днешния ден през 1892 г. е роден световният

...
Снимка: Lira.bgНа днешния ден през 1892 г. е роден световният
Коментари Харесай

Писателят Иво Андрич в пет любопитни факта

Снимка: Lira.bg

На днешния ден през 1892 година е роден международният публицист Иво Андрич. Сред най-известните му произведения са „ Травнишка хроника “ и „ Мостът на Дрина “. През живота си той написва и редица други романи и разкази. Ето няколко любопитни обстоятелството за него.
Иво Андрич е първият притежател на Нобелова премия за литература от Балканите. Получава оценката през 1961 г.За своята родна Босна Андрич споделя: „ Тук всеки, който не желае да ненавижда, постоянно е бил чужденец и урод. А от време на време и страдалец “. Това е и главното послания на най-известната му творба – „ Мостът на Дрина “.Тя е въодушевена от детството, което огромният създател прекарва при чичо си и вуйна си във Вишеград, където се намира прословутият мост.„ Аз съм черноглед, извърнат към живота “, споделя писателят за себе си. Той умира през 1975 година и с творбите си се трансформира в оракул на настъпилите много по-късно спорове в Босна и в Косово.Иво Андрич е великолепен повествовател, само че доста тежък за четене. Неговите произведения са велики за тези, които не разчитат на първосигналните страсти и преживявания.
И най-после, Иво Андрич е създателят на прословутия израз: „ Има три неща, които не могат да се скрият – споделят турците, – любовта, кашлицата и сиромашията. “ Явно геният е прозрял това още по времето на международните войни, които той претърпява.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР