Снимка Флагман.бгПовече от 20 сигнала в 100 папки на фирми,

...
Снимка Флагман.бгПовече от 20 сигнала в 100 папки на фирми,
Коментари Харесай

Нова жертва на Десислава Иванчева проговори пред Флагман: Стопираше проектите ни и ни изнудваше

Снимка Флагман.бг

Повече от 20 сигнала в 100 папки на компании, чиито градежи са преднамерено спирани от кметицата на кв. Младост Десислава Иванчева, са подадени в Националната следствена работа, научи Флагман.бг. 

Сигналите са подадени от Инициативния комитет за отбрана на собствеността. В момента следователи викат на разпит всички представители на компаниите да дават показания по случаите си, узнахме от наши източници, осведомени с следствието.

В комитета са се обединили и събрали компании, които не са съумели по безусловно легален метод да строят на имоти, които имат в кв. Младост.

Припомняме, че Десислава Иванчева беше арестувана с рушвет от 70 000 евро на основен бул. в столицата, взет посредством медиатор – някогашният зам.-кмет на общината Петко Дюлгеров.

Конкретен случай

Една от компаниите, която безогледно е спирана от Иванчева, е „ Булинв “. Фирмата има имот зад бл. 70 в кв. Младост 1, който законно е закупила през 2006 година и има направен Подробен устройствен план с позволение за застрояване от Столичния общински съвет.

Когато Иванчева заема поста кмет на общината през 2016 година, представителката на компанията – юристът Светлана Христова - стартира да организира срещи с кметицата, с цел да придвижи строителството на постройката.

Първата им среща е през 2016 година, когато компанията предава всички нужни документи на Иванчева, само че от този момент до момента преписката, която би трябвало да отиде при основния проектант на „ Младост “ Стефан Стефанов, а той да издаде разрешението за градеж, отлежава съзнателно в кабинета на кметицата.

Тази кореспонденция, както и строителните бумаги на 20 компании, са събирали прахуляк в кабинета на кметицата и не са стигнали до архитекта на региона. Според наша информация, те са конфискувани от спецпрокуратурата и се ревизират детайлно. Представителите на компанията към този момент са извикани на разпит, като непосредствено са питани дали кметицата им е желала рушвет, с цел да придвижи градежите им.

Христова описа пред Флагман, че доста от искащите да строят са били карани да боядисват огради на учебни заведения, да оправят детски площадки, с цел да бъдат придвижени преписките им и надлежно да им бъде обещано позволение за градеж.

Светлана Христова описа също по този начин, че Иванчева решавала изборно кой градеж да допусне, защото тъкмо против имота на „ Булинв “ имало имот на предприемач, който към този момент е почнал да строи, а против плана е имало даже митинги на хората на кметицата. 

Освен това хората от компаниите са безапелационни, че митингите против застрояването са проведени от хора на самата кметица, а не от поданици на кв. „ Младост “, измежду които била и домакинката на региона – Даниела Симеонова.

Кметицата също по този начин предложила на компаниите да си разменят техните парцели с общински такива, тъй като преценявала, че е доста застроено в региона, в който имат имот. По думите на Христова обаче общинските имоти били негодни, защото за собствеността им се водели каузи.

„ Става дума за елементарна трева, шубраци или някоя джанка, няма гори или площадки на нашите имоти “, възмущава се Светлана Христова.

Предстои следователите да прегледат всяка кореспонденция и всеки проблем по настрана и да се произнесат. Едно е ясно – законът не разрешава на който и да е кмет да задържа повече от 1 година преписките за разрешителни за градеж на компании и жители, откакто те са предали всичките си документи. Кметът е задължен в период от 8 м. до 1 година да ги съобщи на основния проектант.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР