Снимка Фейсбук/Nirmal PurjaАлпинисти написаха историята днес, след като станаха първите,

...
Снимка Фейсбук/Nirmal PurjaАлпинисти написаха историята днес, след като станаха първите,
Коментари Харесай

Изкачиха за първи път К2 през зимата, но Атанас Скатов изгуби свой приятел

Снимка Фейсбук/Nirmal Purja

Алпинисти написаха историята през днешния ден, откакто станаха първите, изкачили втория по височина връх на планетата през зимата. За страдание, на слизане единият от тях почина. Той е бил непосредствен другар на Атанас Скатов, който също се надява да изкачи К2 в околните дни.

Група непалски алпинисти и шерпи съумяха да осъществят първото в историята нанагорнище на К2 в зимни условия. Вторият най-голям връх в света е считан за по-труден от абсолютния отличник Еверест, а до неотдавна покоряването на върха през зимата бе считано за немислимо, написа btvnovinite.bg.

За триумфа оповестиха от уредника на експедицията - „ Севън Сумит Трекс “, в формалния си профил в „ Туитър “, както и самите участници в изкачването.

До върха са стигнали общо 10 души - алпинистите Мингма Гиале и Нирмал Пурджа Пун Магар, както и осем шерпи - Гелие Шерпа, Мингма Давид Шерпа, Мингма Тензи Шерпа, Дава Темба Шерпа, Пем Чхири Шерпа, Килу Пемба Шерпа, Дава Тенжинг Шерпа и Сона Шерпа.

Те са се възползвали от къс прозорец от хубаво време, което рядко се случва на К2 даже през летния сезон, а през зимата е еднакво на знамение.

Българинът Атанас Скатов също е част от експедиция, която сега се пробва да стигне до върха в зимни условия.

" Днес 16. 01. 2021 година е един исторически ден за алпинизма, който ще се приказва дълго време.. Голяма група от непалски шерпи демонстрираха, че невъзможното е допустимо, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги приветствам! Радвам се, че тъкмо те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно имам вяра, че и ние ще имаме късмет и положително време през идните дни. Невероятно сложен връх, който постоянно няма изкачвания даже през летния сезон. Браво, момчета! Гордеем се с вас! ", написа Скатов в обществените мрежи ", написа Атанас Скатов във фейсбук.

Нашият съотечественик обаче заяви и една тъжна вест в формалния си профил във фейсбук.

" Голямата наслада от триумфа през днешния ден, доста бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моят огромен другар, мотиватор и най-хубавият планинар, който познавам, Серджи Мингота почина. Серджи падна и към този момент е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-хубавият спортист, който познавам, приключил сполучливо доста триатлони, айрън мен, ултра мен и необикновен планинар с високи достижения. Винаги ми помагаше доста със препоръки. Невероятно добър човек, непретенциозен, постоянно ухилен, радушен. Заедно изкачихме върховете Г2 и Даулагири през 2019 година Не съм на себе си и не знам по какъв начин ще продължи тази експедиция. Изказвам моите откровени съболезнования към околните и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти. Той ще е постоянно в сърцата ни! Липсваш ни мощно! ", написа Скатов.

Българският планинар споделя за извънредно тежките условия под върха през последните дни. В петък той е взел решение да слезе до базовия лагер, въпреки да е носел екипировка за нанагорнище на върха:

" На 11 януари тръгнахме към японския лагер 1 при мощен вятър, където си бяхме оставили оборудването от първата адаптация. Палатка я намерихме счупена и негодна за прилагане. Добре че имахме втора палатка. На 12-ти януари достигнахме лагер 1 на 6050м, където нощувахме още веднъж при мощен вятър. На 13.01 достигнахме японския лагер 2, който е тъкмо под лагер 2. След 2 нощувки на това равнище взех решение да слизам в базовия лагер макар че носех с мен екипировка за върха. Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също по този начин се убедих, че това е най-трудният осем хилядник. Теренът е доста техничен и рисков. Падат камъни и към този момент няколко души пострадаха, един с заплаха за живота. Труден и доста рисков връх ".









Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР