Снимка: Фейсбук/Иван Бакалов, TV 1Зуека избрал Горната земя...Преди години, като

...
Снимка: Фейсбук/Иван Бакалов, TV 1Зуека избрал Горната земя...Преди години, като
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Зуека избрал Горната земя, много българи избраха Горната земя

Снимка: Фейсбук/Иван Бакалов, TV 1

Зуека избрал Горната земя...

Преди години, като пътувах за пръв път из Западна Европа и Съединени американски щати, имах възприятието, че съм излязъл от Долната земя на Горната.

По-късно по този начин озаглавих едни свои пътеписи от Париж, Ню Йорк и Сан Франциско – „ Записки от Горната земя ”. Откъде това възприятие, не може ясно да се дефинира. Дали в ценовите разлики, дали в връзките сред хората, това непрекъснато „ Бонжур ”, „ Сил ву пле ”, „ Плийз ” и т. н., които ти основават чувството, че да миеш коридори в Париж е по-малко унизително от това да си публицист в България.

Това написа журналистът Иван Бакалов в обществените мрежи.

Много българи избраха Горната земя.

Но има разнообразни емигранти. Повечето потеглиха да си търсят хляба, откакто при започване на 90-те за няколко години у нас закриха селското стопанство и множеството производства, вместо да ги развиват. От тази национална нелепост хората останаха просто без работа, инженери станаха миячи в Лондон и Милано, български селяни станаха испански селяни, нашите.*игани превзеха Европа и т. н. кой както се подреди.

Има и различен тип емигранти – някои избраха Запада за по-високо, най-малко обичайно възнаграждение, тъй като у нас не могат да си решат обикновени житейски проблеми с тукашните приходи.

Има и българи, избрали да вършат кариера на Запад. Да се развиват професионално, както у нас не могат. Има такива специалности, специалности, каквито у нас към този момент нямат огромно бъдеще.

И най-сетне има българи, избрали да емигрират, с цел да живеят в „ уредена страна ”, както обичат да споделят у нас. „ Където законите се съблюдават ”, както споделя Зуека. Където лечебните заведения са на равнище, стандартът е по-висок и т. н.

Зуека е избрал уредената страна. Горната земя. Не е имал финансови проблеми тук, събрал е задоволително пари, с цел да стартира нов живот в Испания.

Вече щял да рисува и продава картини. Дано му върви бизнесът с изкуство, тъй като, в случай че секне, ще би трябвало да стане пощальон някъде, като оня афганистански министър в Германия. Или, не дай Боже, ще би трябвало да се върне да припечели някой лев от телевизия в Долната земя.

Като помислиш, пътят ни към Горната земя минава през спазването на законите. Само че какъв брой доста неща значи това – да спреш да паркираш на тротоара, да носиш маска в затворени пространства, да искаш Борисов в съда, вместо да го избираш за четвърти-пети път. Да искаш оставката на Гешев, който е комплициран там от него да покрива с чадър 10-годишни беззакония, да знаеш, че канадското поданство на Петков е нарушаване на закона, а не дребно провинение, пред което да си затворим очите, тъй като е готин.

Да осъзнаеш, че сме неуредена страна не тъй като едни неприятни в Народното събрание и държавното управление не могат " да ни оправят ", а тъй като ние сме такива и ние си избираме по какъв начин да ни ръководят. Партиите и водачите им са проекция на нашенеца. Бедността и корупцията е проекция на нашия нрав. Високата смъртност от коронавирус - също. И т. н.

Болезнен е пътят към Горната земя, написа още Иван Бакалов в персоналния си профил във фейсбук.



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР