Снимка: ЕПА/БГНЕС Нобеловата награда за мир за 2017 г. бе

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС Нобеловата награда за мир за 2017 г. бе
Коментари Харесай

Нобеловата награда за мир отиде при Международната кампания за забрана на ядреното оръжие


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нобеловата премия за мир за 2017 година бе връчена в неделя в Осло на представители на Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия (International сampaign to abolish nuclear weapons, ICAN).

Председателят на акцията Беатрис Фин и 85-годишнaтa оживяла след офанзивата в Хирошима активистка Сецуко Търлоу получиха от името на ICAN документ, орден и чек за 9 милиона шведски крони.

" Основното обръщение е, че до момента в който съществуват нуклеарни оръжия, светът няма да е в сигурност. Това известие резонира с гледната точка на милиони хора, които считат, че опасността от потребление на нуклеарно оръжие сега е по-голяма от когато и да било, изключително поради на обстановката на Корейския полуостров”, разяснява ръководителят на норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.

Тя също по този начин акцентира напъните на деятелите да дадат нов подтик на битката против нуклеарни оръжия, добавяйки, че интернационалната общественост не прави задоволително, с цел да извърши отговорностите си по Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие от 1970 година

Както Райс-Андерсен уточни, Нобеловият комитет поддържа напъните за световна възбрана на нуклеарните оръжия и макар че тя разполага с мощни съперници, концепцията не наивна и не е нещо ново. Тя напомни договарянията, които през 1986 година водиха в Рейкявик водачите на Съединени американски щати и Съветския съюз - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

Лауреатите, от своя страна, показаха паника за " извънредно рисковата обстановка " около Северна Корея.

" Виждаме тъкмо в този момент извънредно рискова обстановка ", сподели ръководителят на ICAN Беатрис Фин. " Ако се притеснявате от Доналд Тръмп или Ким Чен Ун, несъмнено сте обезпокоени от нуклеарните оръжия, тъй като признавате, че възпиращите ограничения не всеки път ще работят ", добави тя. Според нея американските и севернокорейските водачи " са просто хора, които имат надзор да сложат завършек на света, а никой не би трябвало да има подобен надзор ". През последните месеци Пхенян нараснал броя на ракетите и нуклеарните опити, обменяйки военни закани с Тръмп.

ICAN, коалиция от стотици неправителствени организации по света, работи за контракта за възбрана на нуклеарните оръжия, признат през юли от 122 страни. Макар и исторически, текстът беше отслабен от отхвърли на девет нуклеарни сили. Документът е утвърден само от Светия трон, Гвиана и Тайланд, само че се нуждае от минимум 50 подписа.

" Многократно и доста настоятелно приканих и двамата водачи в никакъв случай да не употребяват нуклеарно оръжие и да договарят ", съобщи Сецуко Търлоу. Тя напомни ужасните последици от атомната бомба, която удари японския град на 6 август 1945 година, когато е била на едвам 13 години. Търлоу разказа телата, лежащи на земята, ранените и умиращите, които молят за помощ, и оживелите, които наподобяват като " шествие на призраци ". " Не можех да ги нарека човешки същества, те просто приличаха на призраци, всички бяха обгорени, плът висеше от костите им. Това просто беше като пъкъла на земята ", сподели тя.

Въпреки че броят на нуклеарните оръжия е понижен от края на Студената война, към момента има към 15 000 атомни бомби на планетата. " Мисля, че хората би трябвало да поемат отговорност, а не просто да я оставят на политиците. Затова всеки един от нас би трябвало да научи какво са нуклеарните оръжия и по какъв начин те унищожават живота ни ", сподели Търлоу и добави: " Заслужаваме доста по-добър живот от това. "

Нобеловите награди по литература, физика, химия, медицина и стопанска система ще бъдат връчени по-късно в неделя на обособена гала в Стокхолм.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР