Снимка: ЕПА/БГНЕС Иракските правителствени сили започнаха днес щурм срещу град

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС Иракските правителствени сили започнаха днес щурм срещу град
Коментари Харесай

Иракските правителствени сили щурмуват контролиран от ИД град


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракските държавни сили започнаха през днешния ден взлом против град Хауиджа, последната огромна цитадела на групировката " Ислямска страна " в северната част на страната, съобщи Франс прес, като се базира на военно официално съобщение.

Това е нов стадий от акцията за изтласкване на ИД от Хауиджа. Целта е да бъде освободен целият регион западно от град Киркук, уточни главнокомандващият, министър председателят на Ирак Хайдер ал Абади.

Операцията, включваща армейски елементи, антитерористични подразделения, военизираните отряди Хашд аш Шааби и племенни сили, планува да бъдат освободени и близките селища, посочи военачалник Амир Ярала, командващ офанзивата.

Хауиджа е в ръцете на ИД от юни 2014 година Градът със 70-хилядно население се намира в богатата на нефт провинция Киркук, която си оспорват от години централната власт в Багдад и кюрдския самостоятелен район, граничещ с нея откъм север и изток.

Не се знае вземат участие ли в борбите кюрдските военизирани елементи пешмерга, които управляват Киркук. По-рано бе обявено, че иракското армейско командване се е споразумяло с тях да съгласуват дейностите си по време на интервенцията в Хауиджа.

Според разнообразни оценки в града и регионите към него са се окопали от 1000 до 2000 джихадисти.

Междувременно иракските военни започнаха акция за изтласкване на ИД и от западната провинция Анбар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР