Снимка: Embassy of Ukraine in Sweden / Посольство України в

...
Снимка: Embassy of Ukraine in Sweden / Посольство України в
Коментари Харесай

Русия твърди, че е превзела Соледар, според Киев боевете продължават

Снимка: Embassy of Ukraine in Sweden / Посольство України в Швеції/Facebook
В петък Русия заяви, че нейните сили са поели контрола над град Соледар в Източна Украйна. Ако това е правилно, би било необичаен триумф за Москва след месеци на неуспехи на бойното поле, съобщи „ Ройтерс “. Киев обаче споделя, че неговите войски към момента се борят в града.

Соледар е дребен град, в който се добива сол и който от дни е в центъра на безмилостна съветска офанзива.

Киев и Западът омаловажиха смисъла на града, заявявайки, че Москва е жертвала вълна след вълна бойци и наемници в безсмислена борба за една бомбардирана пустота, която надали ще повлияе на по-широката война, с изключение на доколкото големите загуби са изчерпали човешките запаси и на двете страни.

Превземането на града придобива изключително огромно значение, защото, в случай че бъде доказано, ще даде на Москва трофей за една от най-кървавите акции във войната след огромните неуспехи на бойното поле през втората половина на 2022 година, отбелязва организацията.

„ Превземането на Соледар стана допустимо с помощта на непрекъснатите бомбардировки на съперника от щурмовата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на групировката на съветските сили “, обявиха от Министерството на защитата на Москва.

Превземането на града ще даде опция да се пресечен украинските пътища за доставяне на по-големия непосредствен град Бахмут и да се заловен в капан останалите украински сили там, се споделя в известието. Москва се пробва да превземе Бахмут от месеци.

Сергий Череватий, представител на източното военно командване на Украйна, съобщи по телефона за „ Ройтерс “, че Соледар не е високомерен: „ Нашите елементи са там, градът не е под съветски надзор. “

CNN заяви, че репортерски екип, намиращ се директно до града, е чул минометен и ракетен обстрел в петък следобяд и е видял украинските сили да прекарват бойци в нещо, което е изглеждало като проведено евакуиране.
Месомелачка
Украински офицер в региона, говорещ при изискване за анонимност, защото не е акредитиран да приказва с медиите, също сподели по телефона за „ Ройтерс “, че руснаците не са завладяли изцяло града.

„ Снощи артилерийският огън беше като от пъкъла, и от двете страни. От това, което знам, нашите момчета са съумели да излязат проведено от някои елементи (на Соледар) и в този момент (щурмовите) групи контраатакуват, само че ние към момента държим града “.

Украински публични лица обявиха в четвъртък, че повече от 500 цивилни, в това число 15 деца, са били хванати в капан в Соледар.

В нощно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на две елементи в Соледар, които съгласно него „ удържат позициите си и нанасят обилни загуби на врага “. Той не даде повече детайлности.

След като през по-голямата част от втората половина на 2022 година украинските сили принуждаваха Русия към унизително оттегляне, през последните два месеца фронтовата линия съвсем не помръдва, написа „ Ройтерс “. Междувременно сраженията към Бахмут и Соледар се трансфораха в това, което и двете страни нарекоха „ месомелачка “ – брутална война на безсилие, лишила живота на хиляди бойци.

„ Дори и Бахмут и Соледар да паднат в ръцете на руснаците, това няма да има стратегическо влияние върху самата война “, съобщи пред кореспонденти в Белия дом представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби, „ и сигурно няма да спре украинците или да ги забави “.

В рамките на Русия успеха в Соледар може да даде подтик на водача на ултранационалистическите наемници Евгений Пригожин, чиято група „ Вагнер “ от наемни бойци, в това число наказани, наети от пандиза с обещания за опрощение, се е съсредоточила върху битката в този регион. Той е неудовлетворен, че постоянната войска си приписва заслугите за борбата в Соледар, без да загатва неговите бойци, написа „ Ройтерс “.

„ Постоянно се пробват да откраднат успеха от „ Вагнер “ и приказват за наличието на други незнайни хора, единствено с цел да омаловажат заслугите на „ Вагнер “ – оплаква се той.
Ново оръжие
Новата година донесе значими обещания за спомагателни западни оръжия за Украйна, която търси бронирани машини, с цел да води механизирани борби против съветските танкове.

Вероятно е идната седмица, когато министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще одобри началниците на защитата на другите съдружници в американска военновъздушна база в Германия за среща на контактната група, основана за оказване на поддръжка на Украйна, да бъдат оповестени нови значими оръжия.

Миналата седмица Франция, Германия и Съединени американски щати дадоха обещание да изпратят бронирани бойни машини. Тази седмица полемиките се концентрираха върху доставката на съществени бойни танкове, което е главен капацитет за рационализация на Киев.

В петък Финландия се причисли към Полша, обещавайки да изпрати създадени в Германия танкове „ Леопард “ на Украйна като част от западната коалиция, която явно се приготвя да ги достави.

За това е належащо разрешението на Берлин, който до момента се колебаеше, само че в последно време алармира за подготвеност да позволи това. В петък представител на немското държавно управление съобщи, че Берлин към момента не е получил публично искане за позволение за реекспорт на танковете.

Руският президент Владимир Путин стартира нашествието на 24 февруари, заявявайки, че връзките на Киев със Запада заплашват сигурността на Русия, и от този момент Русия твърди, че е анексирала четири украински провинции. Украйна и нейните съдружници я назовават непровокирана война за завладяване на територия, а Киев споделя, че ще се бори, до момента в който не си върне цялата земя.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР