Снимка: Darik „С тези 100 000 000 лева за възнаграждения,

...
Снимка: Darik „С тези 100 000 000 лева за възнаграждения,
Коментари Харесай

Каракачанов: Има възможност да увеличим заплатите на военнослужещите


Снимка: Darik

„ С тези 100 000 000 лв. за хонорари, планувани в бюджета, ще можем да вдигнем заплатите и в това време ще има пари да притеглим още 1300 души военнослужещи. “ Това сподели пред публицисти министърът на защитата Красимир Каракачанов след съвещание на парламентарната комисия по защита.

Красимир Каракачанов съобщи, че е удовлетворен от бюджета на фона на това, което е било през последните години, тъй като от 2013 година средствата на Министерството на защитата за заплати не са били увеличавани. Военният министър добави, че съгласно него няма да е заслужено, в случай че се приказва за нарастване в проценти, тъй като това значи на едни нарастването да е от 60 лв., а на други – с 200 лв.. Той изясни, че се търси вид, в който заплатите да се усилят с избрана сума, с цел да е по-справедливо. Каракачанов изясни, че има работна група, която се занимава с този проблем.

Министърът на защитата разяснява и тематиката за обектите с отпаднала нужда да бъдат охранявани. „ Има обекти, които няма потребност да бъдат охранявани с жива защита, а е по-добре да се постави СОТ или да се смъкна изобщо защитата “, изясни той и добави, че това ще спести средства.

По време на съвещанието на комисията военният министър съобщи, че няма радикализация измежду българските турци. Според него тя се следи измежду ромите и етническите българи-мюсюлмани. Депутата от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов изрази паника от обява във в. „ Българска войска “, в която се проучва радикализацията измежду мюсюлманите у нас. Той изрази безпокойствие, че сходни разбори могат да нагнетят отрицателни настроения към мюсюлманите в България и попита има ли такива данни за радикализация, в случай, че нито службите, нито държавното управление са излизали с такова мнение.

„ Това е проучване на един академик, не си представяйте, че вестникът идва на бюрото ми и ги цензурираме. По отношение на това, че държавното управление няма изказване, е по този начин, само че не сте прав, че службите нямат такива разбори. Истината е, че проявления има в гетата в циганските общности и в някои региони в Източните Родопи “, отвърна Каракачанов. По думите му ромите слагали бурките и пускали брадите поради пари. „ Те поставят фереджета и пускат бради, тъй като сега получават хонорари, само че техните деца израстват в тази конюнктура и на следващия ден може да създадат проблемите, като в Белгия и Франция “, предизвести вицепремиерът по сигурността.

Каракачанов съобщи, че сходни разбори не би трябвало да се употребяват за втълпяване на настроения против мюсюлманите в България. „ Тези, които основават борбата, са се изучили в чужбина и даже в родния град на дясната ръка на Бин Ладен “, подсети той. Според Каракачанов по-добре да се приказва и да се вземат ограничения при съществуването на такива проблеми, в сравнение с да мълчим. „ Това не е отношение и не би трябвало да бъде отношение към другите религиозни общности. Утре може някоя друга общественост да проповядва сходни настроения “, уточни още министърът на защита. /informo.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР