Снимка: Daniel AplinТърсейки хубаво място за гмуркане по южното крайбрежие

...
Снимка: Daniel AplinТърсейки хубаво място за гмуркане по южното крайбрежие
Коментари Харесай

Гмуркачи намериха огромен 4-метров калмар на плаж в Нова Зеландия

Снимка: Daniel Aplin

Търсейки хубаво място за гмуркане по южното крайбрежие на Нова Зеландия група водолази виждат едно от най-впечатляващите океански дълбоководни същества - мъртъв, само че изцяло недокоснат великански калмар.

" След като се гмурнахме, се върнахме при калмара, извадихме ролетката и го измерихме - бе 4,2 метра ", споделя един от гмуркачите Даниел Аплин (Daniel Aplin) за New Zealand Herald, представен от LiveScience, написа nauka.offnews.bg.

Представител на Новозеландското министерство на запазване на околната среда съобщи за New Zealand Herald, че най-вероятно гмуркачите са разкрили великански калмар (Architeuthis dux), а не грамаден калмар (Mesonychoteuthis hamiltoni).

И двата типа калмари са страховити морски същества с големи размери, нормално достигащи до 5 метра, а типът колосални калмари доближава над 10 метра, съгласно Международния съюз за запазване на природата (International Union for Conservation of Nature).

Учените знаят доста малко за тези дълбоководни типове, тъй като животните се срещат доста рядко. Повечето наблюдения идват от изхвърлени на брега екземпляри, както е в тази ситуация или инцидентно уловени от риболовци.

Причината за гибелта на големия калмар е незнайна. Аплин изясни за New Zealand Herald, че калмарът наподобява незасегнат, като се изключи драскотина, която е толкоз дребна, че водолазът " не мисли, че това го е умъртвило ". Когато гмуркачите ревизираха още веднъж калмара след гмуркането си, откриха, че се е свил малко, само че нито едно животно не е яло от натрупа, разяснява Алпин.

Той оповестява за находката на другар от Националния институт по водите и атмосферните проучвания на Нова Зеландия (NIWA), който провежда прибирането на калмара.

Алпин е чиновник на Ocean Hunter Spearfishing & Freediving Specialists и разгласява фотосите на гигантския калмар на Фейсбук страницата на компанията, което провокира огромен интерес - над 2000 коментара и над 4 000 лайкове до момента. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР