Снимка Чавдар НиколовДо средата на 2021 г. в системата на

...
Снимка Чавдар НиколовДо средата на 2021 г. в системата на
Коментари Харесай

15 нови локомотива до средата на 2021 г. обещава министърът на транспорта

Снимка Чавдар Николов

До средата на 2021 година в системата на железницата влизат 15 нови локомотива, които ще обслужват главните и най-натоварени посоки на страната. Това сподели министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на откриването на стартирането в употреба на два нови локомотива " Сименс Смартрон " и показване на новата тежка машинизация за поддръжка и ремонт на стоманения път на жп гара Подуяне, оповестиха от ведомството.

На събитието са участвали кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на регион " Подуяне " Ева Митова, представители на Управляващия орган на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020, генералният шеф на Наказателен кодекс " Железопътна инфраструктура " Красимир Папукчийски, изпълнителният шеф на " Холдинг БДЖ " ЕАД Никола Василев и други

" Днес означаваме три събития, които са неразривно свързани под мотото " обновяване на железницата ". Тук виждаме резултатите от дълъг развой на промени, който минава през погасяване на големите задължения на БДЖ и продължава с колосални вложения в железницата през идващите няколко години ", е декларирал министър Росен Желязков, представен от пресцентъра на МТИТС, съобщи Българска телеграфна агенция.

" БДЖ подписаха в допълнение съглашение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 година ", е показал транспортният министър. Той допълнил, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 година насам. " В бюджета за идната година е заложено нарастване с 200 млн. лв. за финансови прехвърляния и дотации, от които близо 115 млн. лв. са за преносим състав ", е изтъкнал Росен Желязков.

По думите му за пръв път страната ще има опция да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав. " В рамките на Механизма за резистентност и възобновяване се плануват над 750 млн. лв. за жп инфраструктура и 250 млн. лв. за нови влакове ", е обяснил още министърът.

По отношение на обновеното приемно здание на жп гара Подуяне, министърът показал, че планът е отличен образец за ефикасното ръководство на пространствата и ревитализация на градските региони, в интерес на жителите и пасажерите на железницата. " Само за 2019 година през жп гара Подуяне са минали 147 000 пасажери ", е коментирал Желязков.На днешното събитие са били показани и два нови високотехнологични влекача, благосъстоятелност на НКЖИ, с които ще се обезпечи по-бърза и ефикасна поддръжка на стоманения път в страната, се показва още в известието.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР