Снимка БулфотоВодата в София поскъпва с 9,4% от 1 януари

...
Снимка БулфотоВодата в София поскъпва с 9,4% от 1 януари
Коментари Харесай

Жестока финансова тесла от Нова година за 14 големи града, дълбоко ще трябва да се бръкнат и столичани!

Снимка Булфото

Водата в София нараства с 9,4% от 1 януари 2018 година. Така за кубик столичанище заплащат по 2,36 лева с Данък добавена стойност при досегашните 2,16 лева Новата цена се предлага от Комисията за енергийно и водно контролиране и през днешния ден регулаторът ще я разиска навън свое съвещание, заяви Блиц.

Припомняме, че от април цената в София беше нараснала с 18 на 100. Увеличение на ВиК услугите ще има в още 13 града от Нова година. Най-голямо е повишаването в Ямбол – с близо 20 на 100, където кубик студена вода ще бъде 2,786 лева с Данък добавена стойност. Във Враца цената се подвига с 13,3%, като от досегашните 2,73 лв. кубикът става 3,09 лева с Данък добавена стойност. Бургазлиище заплащат с близо 9% по-скъпо за вода от 1 януари, като цената към този момент ще е 2,78 лева за куб. м с Данък добавена стойност при 2,56 лева до момента. С 6,36% е нарастването в Монтана, с 5,82% – в Перник, с 6,25 на 100 – в Русе. 

По-малко е повишаването на водата във Варна – с 2,7% до 3,01 лева за куб. м с Данък добавена стойност и Пловдив – с 2,88% до 2,205 лева за куб. м. с Данък добавена стойност. Най-много ще коства кубикът студена вода в Шумен – 3,325 лева с Данък добавена стойност и Силистра – 3,296 лева с Данък добавена стойност. Нови ценище заплащат и в Смолян, Кърджали и Сливен.

Според КЕВР даже с нарастването, новите цени са много под обществено търпимата стойност за другите градове. От регулатора прецизират, че за всеки от горепосочените ВиК оператори е извършено намерено съвещание, на което е разискван отчетът и планът на решение за одобрение на бизнес проекта и цените за регулаторния интервал. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР